Det var SVT som häromdagen uppmärksammade att hela 120 mil järnvägsräls måste bytas ut på grund av sprickbildning. Enligt Morgan Rehn handlar det om räl som tillverkades på Domnarvet mellan 1976 och 1982.

– Man använde en process som visade sig inte vara så lyckosam, på sikt orsakas vertikala sprickor. Först hårfina, men allteftersom växer de sig större. 1983 bytte man process, men vi har fortfarande 1200 kilometer av den här typen av räl kvar ute på järnvägsnätet.

I Värmland finns problemrälsen ifråga på flera håll, och i samband med en besiktning nyligen konstaterades att två rälar måste bytas ut akut. De sitter i närheten av Skåre. Bytet kommer att ske inom ett par veckor.

– Vi har full koll på var den här problematiska rälsen finns, och genomför noggranna kontroller. Bland annat med ultraljud. Efter en urspårning 2013 där man kunde misstänka att sprickbildning var en del av orsaken har vi också ändrat toleranserna, säger Morgan Rehn.

Varför byter ni inte ut all räls som inte håller måttet?

– Det har både praktiska och ekonomiska orsaker. På de sträckor där vi har mycket trafik och dessutom tung trafik slits rälen snabbare, men på andra sträckor fungerar den bra och kan göra så i många år till. Vi jobbar med skattemedel och måste prioritera.

– I och med att vi genomför täta besiktningar ska det heller inte finnas någon risk för incidenter. Ingen behöver vara orolig att åka tåg av den här anledningen.