Konceptet kallas Akademisk Vårdcentral, AVC, och invigdes under onsdagen på Verkstadens VC i Arvika, Kils VC samt Grums nya VC. I morgon följer även Kronoparken och Forshaga och därmed är skaran över deltagande vårdcentraler komplett.

– Vi har planerat detta i fyra år och är gladeligen nu i hamn med invigning, säger Kersti Theander, verksamhetschef inom primärvårdens FoU-enhet.

AVC är det praktiska resultatet av landstingets samarbete med Karlstads universitet och läkarutbildningen på Örebro universitet. En del läkar-, sjuksköterske-, undersköterske- och vårdadministratörstudenter från de olika lärosätena gör sin verksamhetsförlagda utbildning på någon av de deltagande AVC.

– Studenterna kommer med ny teoretisk kunskap som möter den kliniska verksamheten. Där kommer det komma många spännande diskussioner, säger Kersti Theander.

Projekttiden är till att börja med tre år och efter avslutad sjuveckors VFU-period kommer nya studenter att fylla på. Den här omgången finns 16 studenter ute i den värmländska verkligheten.

– På sikt hoppas vi fylla på med ännu fler grupper, som fysioterapeut, säger Kersti Theander.

Studenterna har en handledare som är med vid patientkontakt, i Grums och Kil placeras två läkarstudenter vardera. Och alla är de förväntansfulla inför den stundande prövningen, som följs av sju veckor inom akut- och intensivvårdsverksamhet på sjukhus.

– Jätteroligt och ett bra sätt att få erfarenhet. Man får väldigt mycket kunskap på en vårdcentral där man träffar alla möjliga patienter med olika åldrar, kön och sjukdomar, säger Anna Udén som tillsammans med Daniel Mauritzson kommer att vara placerad i Grums.

– Man följer sin patient och får möjlighet att boka in nya besök och göra uppföljningar, man har sin egen löpande mottagning, fyller Daniel i.

Praktik har de haft kontinuerligt från sjunde terminen. Nu går de sista terminen och för både Anna och Daniel är det första gången inom allmänmedicin. Om det blir inriktningen inom kommande yrkesliv är inte säkert, men som Daniel Mauritzson säger:

– Det finns många fördelar. Man jobbar åtta till fem, det är brett och varierande med många patientgrupper.

Bröderna Suliman och Bahram Pazhman kommer finnas på vårdcentralen i Kil.

– Erfarenhet är väldigt viktigt så att man inte bara kommer ut i hetluften utan att veta vad man ska göra, säger Suliman.