Karlstads kommun tog under det första året ett stort ansvar för att få till en flyglinje till Frankfurt, men det dröjde inte länge innan de 15 miljoner man skjutit till började tryta. När Jönköping sedan kopplades in tog Handelskammaren i Jönköping under det andra året över förlusttäckningen för flyglinjen med ytterligare 15 miljoner kronor.
Hur mycket som gått åt av de pengarna vill man från Handelskammaren i Jönköping inte berätta.
– Jag är bunden av avtalssekretess när det gäller sådana frågor, men naturligtvis är det så att det här kostar pengar. Det kostar initialt pengar att få igång en flyglinje som den här, men man ska komma ihåg att anledningen till att vi gör det här är att både vi och Karlstad har bedömt att vi behöver det här och att vårt näringsliv behöver det här, säger Jonas Ekeroth, vd på Handelskammaren i Jönköping.
Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad, vill inte heller i nuläget berätta vem som kommer att ta ansvaret för att under det tredje verksamhetsåret hålla BMI under vingarna.
– Det är sådant vi diskuterar, men det är ingenting som vi går ut med, säger han.
Klart är i alla fall att det inte finns mycket pengar att hämta i Karlstad, eftersom pengarna i det av kommunen inrättade VNAB i stort sett är slut, men däremot är det alltså oklart om Jönköping har pengar kvar eller om BMI ens har ett fortsatt behov av en förlustgaranti.
Enligt Jonas Ekeroth är tanken i alla fall att linjen på sikt ska kunna bära sig själv.
– Vi har ju ett treårigt avtal med BMI och syftet med det är naturligtvis att det på sikt ska bli en kommersiellt gångbar linje. Vare sig vi eller BMI har något intresse av att ge stöd för detta i all evighet, säger han.
Någon oro över framtida flygningar behöver man dock inte ha, poängterar Jonas Ekeroth.
– Det finns ingen som helst anledning att tro att vi inte kommer att flyga vidare, säger han.