– Patienten får lägga sig här, så roterar vi in höftbenet något och sen lägger vi på en kudde, förklarar Louise Mattson, sjuksköterska på avdelningen.

Den nya röntgenmaskinen som ska mäta bentäthet på patienterna har fått sitt egna rum på endokrin- och diabetescentrum. 2012 slogs det tydligt fast att den här typen av undersökning för att upptäcka benskörhet skulle vara nationella riktlinjer. Tidigare har Värmland bara kunnat erbjuda undersökning av hälbenet. En metod som är enklare, fast då den inte är tillräckligt tillförlitlig så har patienter fått åka till Örebro för att mäta sin bentäthet. Men nu är det slut på resandet, och avdelningschef Leif Bryntesson välkomnar den nya mottagningen.

– Det har varit på gång i många år, och nu är den här, säger Leif Bryntesson.

Louise Mattson säger att de har gjort omkring 20 undersökningar per vecka sedan mottagningen invigdes för en månad sedan. Det som undersöks är oftast höftbenet och ländryggen, men Louise Mattson tillägger att i de fall patienterna genomgått en höftoperation, är det istället aktuellt att undersöka underarmen. Hon visar hur en undersökning går till och förklarar att det är en snabb och smärtfri process för patienten.

– Vanligtvis tar det omkring 10-15 minuter för patienten, men sen tar det givetvis längre tid för oss att granska bilderna efteråt, säger Louise Mattsson.

De som undersöks för benskörhet är patienter som befinner sig i en riskgrupp eller som av andra anledningar behöver utredas. Riskgrupperna kan exempelvis vara patienter som i sin medicinering får i sig stor mängder kortison. Ofta utreds en patient för benskörhet för att de haft en tidigare fraktur, men Leif Bryntesson säger att det är långt ifrån alla patienter med frakturer som behöver undersökas.

– Ifall man får en fraktur i och med en bilolycka så är det inte så konstigt. De som är aktuella för att undersökas är de som får frakturer när det inte skett något våld mot kroppen, säger Leif Bryntesson.

Risken för att drabbas av benskörhet ökar med åldern, och det är framförallt kvinnor som drabbas. Oftast upptäcks inte benskörhet förrän efter en fraktur. Leif Bryntesson säger att det är viktigt att upptäcka benskörhet så att frakturer kan förebyggas och behandling ges till patienten.

– Det besparar mycket lidande för patienten, och i det långa loppet även sjukhuskostnader, säger Leif Bryntesson.