2010 gjorde konsultbolaget PwC en omfattande rapport där kommunens 2,13-procentiga innehav i Oskarshamnsverket värderades.

Fram till nu har den varit sekretessbelagd av kommunen, med hänvisning till ”kommuninvånarnas bästa”. Men efter att VF överklagat beslutet till kammarrätten i Göteborg har kommunen tvingats häva sekretessen.

I rapporten värderas aktierna till någonstans mellan 637 och 831 miljoner kronor med ett medelvärde på 734. Meningen var att förbereda en försäljning, att den aldrig blev av förklarar Håkan Holm Alteblad, dåvarande S-kommunalråd, så här:

– Dels var det valår och det var ingen bra valfråga. Dels tyckte vi att värderingen var för dålig. Man brukar räkna med att värdet ska vara det man får ut per år multiplicerat med 20 år. Något år fick vi ut 60 miljoner kronor på aktierna, sett till det tyckte vi att innehavet borde vara värt 1,2-1,5 miljarder kronor.

Nuvarande kommunstyrelseordföranden Per-Samuel Nisser, vars M tog över styret efter valet 2010, bekräftar att ett bud refuserades. Budet ska ha kommit från Fortum, som i egenskap av majoritetsägare i aktieägarbolaget VKAO, har förköpsrätt på Karlstads kommuns andel.

– På de nivåerna som de visade intresse var det inte aktuellt att gå vidare i det skedet. Men det fanns inget beslut om försäljning och vi hade inte gjort någon upphandling och tagit in anbud, säger Per-Samuel Nisser.

Kommunens egna uppskattningar om vad innehavet inbringat årligen sedan 2010 visar också att avkastningen låg på en saftig nivå vid den tidpunkten. 2010 blev utdelningen 35 miljoner kronor, 2011 50 miljoner kronor.

Därefter har aktierna omvänt varit en förlustaffär för kommunen.

Stora problem och omfattande reparationskostnader av två av Oskarshamns tre reaktorer tillsammans med sjunkande elpriser har fått kärnkraftens lönsamhet att dala som ett höstlöv.

Inkluderat fjolårets nedskrivningar på cirka 300 miljoner kronor har innehavet renderat i ett minus på cirka 342 miljoner kronor de tre senaste åren. Därtill ska läggas att kommunen har runt en halv miljard kronor låsta i borgensåtagande till OKG.

– I efterhand, med facit i hand, är det lätt att se vad vi skulle ha gjort. Vi utgick från den kunskap vi hade då och då hade energiintäkterna, inte bara från kärnkraft, varit goda. Sedan dess har Eon (ägare till Oskarshamn) beslutat om en förtidsavveckling som man inte hade kunnat förutse då, som vi tycker är fel, säger Per-Samuel Nisser.

Håkan Holm Alteblad håller med:

– Ja, vi skulle ha sålt då. Men det är väldigt lätt att säga nu när vi i stället blir skyldiga flera hundra miljoner. Men då fanns inget som pekade på det.

-----

FAKTA

Karlstads kommuns eget uppskattade resultat för kärnkraftsägande år 2010-2014.

2015 Bokslutet ännu ej klart (ca -300 Mkr)

2014 -24 Mkr

2013 -18 Mkr

2012 -5 Mkr

2011 +50 Mkr

2010 +35 Mkr