Det förarna räds mest inför årets upplaga av Svenska rallyt är att grusunderlaget snabbt ska äta upp dubben i däcken. Redan på onsdagskvällen beslutades därför att öka på antalet däck som får användas i tävlingen. För WRC-ekipagen ökas antalet på från 24 till 28 medan övriga ekipage får använda sig av 26 i stället för 22.

På torsdagskvällen beslutades även att samtliga ekipage får tillgång extra däck efter den inledande sträckan, Torsby 1, på fredagen.

Beslutet fattades på ett möte mellan rallyledningen, Internationella bilsportförbundet (FIA) och VM-stallen, förslaget kom från Sven Smeets, team manager i Volkswagen.

– De får nu möjlighet att ta emot två extra däck på transporten efter Torsbysträckan, säger Stig Rune Kjernsli.

Det innebär att ekipagen kan komma till sträckorna Röjden 1 och Svullrya 1 med fyra fräscha dubbdäck. De sträckorna är bäst bevarade och består i stort sett bara av snö och is.

• Kommer det att tillåtas fler liknande däckbyten under rallyts gång?

– Vi har inga signaler från teamen och FIA om det. Men det är klart, när de ser hur det här fungerar vill de säkert ha fyra fräscha till varje ny sträcka.

I övrigt beslutade mötet att sträckorna ska försöka köras efter krisplanen som togs fram i måndags.

– Fredagen går som plan B är tänkt, säger Kjernsli.

• Förarna är mycket tveksamma till att Torsbysträckan går att köra två gånger?

– Förarna var där i går (onsdag). I dag har det hänt mycket där. Bruno Berglund var där och tittade för oss och han säger att det ser bra ut.

Rutinerade Bruno Berglund, som bland annat var co-driver åt Ari Vatanen och Stig Blomqvist, är en av föråkarna i de så kallade nollbilarna.

Det är de som kommer att fatta de slutliga beslutet om sträckornas vara eller inte vara.

– Vi får information hela tiden och expertisen från Bruno är bra att ha, säger Kjernsli.

Med hjälp av bland annat väghyvlar och många arbetstimmar har rallyt lyckats få vägarna släta igen efter spåren som bildades under rekognoseringen.

• Drar förarna förhastade slutsatser?

– Problemet är ju att de inte vet vad vi har gjort. Kylan kom en dag för sent och vi visste att det skulle bli sönderkört under ”reccen”. Men så fort det började frysa började vi arbeta och packade till gruset igen. När det frös blev det riktigt platt och fint. Det känns bra, säger Kjernsli.

Förutom Bruno Berglund och Roy Rogstadmoen är det Lasse Nyström och Stefan Olsson samt Per Eklund och Jan-Olof Bohlin som kör föråkarbilarna.

Berglund åkte Torsbysträckan på torsdagen och gav tummen upp.

– Det var väl inte så snyggt där i går men med tanke på hur du åker normalt ska väl Torsby gå att åka tycker jag, säger han till VF-sporten.

• Går den att köra två gånger?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men de har gjort ett bra arbete pojkarna i Torsby, mycket bra. Jag åkte över sträckan och det bär överallt.

• Tror du att alla sträckor kan genomföras?

– Man får vara realist, men jag tror att det ska gå. Jag har sett värre.

• Även i Sverige?

– Ja, när de ställde in rallyt var det värre...

FIA:s säkerhetsdelegat Michèle Mouton, som bland annat vann VM-silver 1982, åker även hon genom sträckorna innan tävlingsbilarna släpps på. Hon har bland annat åkt den kritiserade Värmullåsen-sträckan som avslutar rallyt.

– Hon såg inga bekymmer med den, säger Stig Rune Kjernsli.

Mouton ville dock inte uttala sig för VF-sporten.