Till följd av drastiskt sjunkande elpriser och utvecklingen inom vind- och solenergi har kärnkraftens marknadsandelar mer eller mindre halverats sedan 2010. Och någon blomstrande renässans lär sannolikt inte inträffa. Snarare kommer kärnkraften fasas ut allt mer, enligt två experter som VF talat med.

– Det är samma situation i USA, övriga Europa, Japan – man satsar inte på kärnkraften längre. Den fasas ut successivt och ersätts med förnybar energi. Kul för världen, men tråkigt för de stora kraftbolagen, säger Tomas Kåberger.

I Sverige är läget följande:

• Dels är de svenska kärnkraftverken gamla och, för att köras vidare, i behov av omfattande reparationer.

• Dels är elproduktionskostnaderna högre än försäljningspriset – och på det kommer den omdebatterade effektskatten.

– Det troliga är att man kommer med ett förslag om att ta bort eller reducera effektskatten. Det ger bättre förutsättningar, men inte tillräckligt mycket för att ge vinst med dagens elpriser, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Sweco.

På det kommer kostnaderna för avveckling och slutförvaring. Tanken är att det ska täckas av kärnavfallsfonden, men både Tomas Kåberger och Christian Holtz är skeptiska till att de hittills fonderade medlen räcker, vilket i sådant fall riskerar innebära ytterligare kostnader för Karlstads kommun.

Christian Holtz:

– Ägarna kommer få en relativt stor kostnad i förhållande till intäkterna man har under reaktorernas kvarvarande livstid. Jag vet inte hur det ser ut just för Karlstads kommun. Men kostnaderna som återstår för slutförvaring är stora jämfört med möjligheterna att tjäna pengar på kärnkraften, som är begränsade.