Tisdagens VF-nyhet om att ett antal unga män, av polisen utpekade som ensamkommande flyktingbarn, ofredade unga tjejer under nyårsnatten har fått stor uppmärksamhet. Inte minst har utpekandet av nämnda gruppering kritiserats för att inte vara tillräckligt underbyggt.
Jiyan Behrozy säger:
– Det blir helt fel när man nämner en viss folkgrupp till att börja med. Det här är ett problem som funnits, och som kommer finnas. Men det är inte fel att vi tar tag i frågan. I takt med att fler människor bor i Sverige kommer problemen och utmaningarna att öka. Det gäller att förstå varför det har gjort det för att kunna jobba med det.
– Kvinnofrågan och kvinnosynen är ett globalt problem. I länder som flyktingar kommer från är samhället utformat så att det inte finns någon jämlikhet mellan könen. Det finns inga tunga lagar vad gäller kvinnor över huvud taget, man har inte lika mycket rättigheter. Självklart ska man anklaga förövarna som begår brotten. Men man måste förstå att de vet inte bättre, det är så det har sett ut i deras hemländer. De har inte kommit i kontakt med kvinnor på det sättet som man kan göra i Sverige. Då är det lätt hänt att man kan tro att när man ser fria kvinnor, då är det bara att ta för sig. Om de tafsar på en kvinna kanske de inte ser det som ett problem. De tänker ”jag vill henne något eller flirtar med henne”, medan den här svenska tjejen kanske känner ”men gud, han tafsar ju på mig utan att han frågade om han får komma nära mig”.
Att liknande händelser på vitt skilda håll, som i Karlstad, Köln och på We Are Stockholm poppar upp just nu tror Jiyan ligger i tidens natur.
– Nu har det gått ett antal år sedan flyktingarna kommit, medan några varit här i några månader. Det är vardag och flyktingarna kommer ut lite mer. De har löst sina absolut första problem där de inte tänkt på annat än att ordna papper och boende. Det är nu de kommer ut mer i samhället och upplever saker.
Jiyan anser att det är viktigt att jobba intensivt med värdegrundsfrågor i kommuner och andra organisationer som jobbar med integration och flyktingar. Annars, menar hon, finns risk att fler sociala och kulturella motsättningar uppstår.
– Kring lagar och regler över huvud taget. Vad man får och inte får göra. Olika beteendemönster. Svenskar överlag är väldigt försiktiga och det är viktigt att förstå svenskarnas förhållningssätt till olika saker för att det inte ska uppstå mer problem.
Hon fortsätter:
– Åker jag tillbaka till mitt hemland vet jag att det finns inte så mycket privat mellan människor. Det finns inte att jag går in på mitt rum för att jag behöver vara för mig själv. Hos kurder är det ”Va? Du ska sitta hos oss och vara med alla andra”. Man måste ta såna diskussioner för att det inte ska bli en alltför stor krock.
– Förr eller senare måste man ta tag i det. Nu är det två grupper av människor som redan är offer. Å ena sidan flyktingar som flytt krig, å andra sidan kvinnor som redan har det svårt i samhället på olika sätt. Två olika grupper av människor som redan är och blir offer på olika sätt.
För att inte våga beröra problemen kommer bara leda till ökad främlingsfientlighet och sämre förståelse folkgrupper emellan, anser Jiyan.
– Om inte vi tar tag i den här frågan blir det helt fel. Då tar andra personer den här frågan, och det är då det kommer bli väldigt stor skillnad på oss människor.