– Det blir en annan typ av dialog på Facebook. Det blir mindre formellt, det är enkelt och man hittar svar snabbt. Det säger Anders Carlsson som är konsult på kommunikationsbyrån Kreafon i Göteborg som varje år ger ut rapporten Kommunen på Facebook.
I dag uppger kommunerna själva att det är nyhetsförmedling som är den främsta orsaken till att de finns på Facebook. Och Anders Carlsson menar att många kommuner behöver bli bättre på att använda en mer informell kommunikation på sociala medier.
– Många kommunikatörer tycker att det är svårt. Vilken ton ska man ha i sina inlägg och vem är det egentligen man pratar till?
Av Värmlands 16 kommuner är det i dagsläget bara fem stycken som inte har någon officiell Facebooksida. Enligt Anders Carlsson är det inte en nödvändighet, men något som invånarna förväntar sig.
– Det ser kanske lite omodernt ut att inte ha en Facebooksida. Men å andra sidan har inte alla Facebook och det finns kanske de som hellre hade velat få ett sms när det händer något stort eller ett mail en gång i månaden med den allra mest relevanta informationen.
Och tittar man framåt så tror Anders Carlsson att Facebook kommer fortsätta att vara en relevant plattform för kommunerna, om än med andra förutsättningar.
– Facebook har nu börjat ta betalt för att man ska synas och går utvecklingen åt det hållet blir det till slut som vilken annan annonskanal som helst. Samtidigt har jag svårt att se vad som skulle ersätta Facebook, säger han.