Det sociala nätverket Facebook har 5,2 miljoner svenska konton och det är inte bara privatpersoner, företag eller föreningar som har en egen sida. I dag har även 72 procent av Sveriges kommuner ett konto.

Storfors var den första värmländska kommunen, och den fjortonde sett till hela landet, som 2009 startade en övergripande kommunsida på Facebook.

– Kommunens uppgift är att ge service till medborgarna och det här är en del av det, säger Eva Wiklund som är informationschef på Storfors kommun.

Karlstads kommun har länets mest gillade Facebooksida och Emelie Wastelius är kommunikatör och redaktör för sociala medier.

– Det främsta syftet med att finnas på Facebook är att sprida information från kommunens sida, hämta in information från invånarna och att bedriva omvärldsbevakning, säger hon.

Utöver Facebook arbetar många kommuner även med Twitter, Instagram och i vissa fall Youtube.

Ser man till antalet personer som gillar de värmländska kommunernas sidor i relation till antalet invånare så är det Munkfors kommun som hamnar i topp, tätt följd av Storfors.

Där har man inte arbetat med några kampanjer för att få fler att gilla sidan, utan kommunikationschef Eva Wiklund tror att anledningen till att Storfors hamnar så högt på listan är enkelheten.

– Vi jobbar för att vara aktuella och närvarande, säger hon, säger hon.

Karlstad är den kommun vars Facebooksida gillas av flest personer i Värmland, och i hela landet, enligt undersökningen Kommunen på Facebook 2015. Och på Karlstads kommun jobbar man aktivt för att fler ska gilla sidan.

– Vi får i snitt 40 till 80 nya gillare per vecka, säger Emelie Wastelius, kommunikatör.

I dag gillas deras sida av omkring 25 500 personer och näst flest gillare i länet har Säffle kommun med drygt 3 400 personer.

– Vi jobbar aktivt med sociala medier och ser det som en oerhörd resurs för att nå ut med information till många väldigt snabbt, säger Johan Österman som är informatör på Säffle kommun.

Enligt en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL är det främst nyheter och samhällsinformation som publiceras när kommunerna är aktiva på Facebook. Näst vanligast är inlägg om händelser och aktiviteter som ska äga rum i kommunen. I Säffle arbetar man med en blandning av innehållet.

– Vi försöker få till en kombination av samhällsinformation och lite mer lättsamma inlägg, säger Johan Österman, informatör.

Av Värmlands 16 kommuner är det i dagsläget bara fem som inte har en sida på Facebook. En av dem är Årjängs kommun där Ove Lindström är chef för medborgarservice.

– Vi planerar att jobba med Facebook som en informationskanal men har inte haft personal till det förut, säger han.

Istället arbetar man i dag med kommunens hemsida som primär, digital informationskanal. Inte heller i Kils kommun har man en övergripande Facebook­sida.

– Vi har en officiell sida som ligger och väntar på att komma igång men vi behöver sätta ordentliga rutiner innan vi startar på riktigt, säger Roger Kvarnlöv som är kommunikationschef.

Oavsett om kommunerna arbetar med sociala medier eller inte så är det den egna webbplatsen som utgör basen för verksamheten på internet.

– Vid stora olyckor eller andra viktiga händelser får invånarna information via flera kanaler som kommunens webbplats, Facebook, eller via media. Det är viktigt att de som inte har sociala medier inte går miste om någonting, säger Emelie Wastelius, kommunikatör Karlstads kommun.

 

LÄS OCKSÅ: Varför Facebook?