Julafton ser ut att få ganska klart väder till en början, främst västerut, men under dagen börjar det mulna på.
– Under kvällen ser det ut som det rör sig in ett nederbördsområde från väst som faller som regn i Götaland och Svealand och sedan när det går över i Norrland kanske lite mer som blötsnö, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI till TT.
Temperaturerna är i stora delar av landet ganska milda mitt på dagen med plusgrader i Götaland och Svealand, kring nollan i södra Norrland och lokalt ner till tio minusgrader allra längst i norr.
– I fjällen är det snöfyllt, ju närmare kusten man kommer desto längre norrut måste man gå för att hitta snön. Längs kusten är det främst Norrbotten som har snö, längre söderut finns det också men det är inga mängder, säger Charlotta Eriksson.
Men det kan vara på väg mer av den varan. På fredagen faller lite mer snö i norr och under helgen kryper temperaturerna allt längre ner. På söndagen väntas ett nytt nederbördsområde som kan ge snö också i delar av Svealand.
Här kan du se vädret på din ort.
TEXT: TT/VF
Fakta: Julväder vi minns
Julen 2014 var vit norr om Mälardalen och även på vissa håll i norra Götaland efter att kall luft brett ut sig över landet. I norra Dalarna och inre Norrland noterades på vissa platser temperaturer under -30 grader.
Julen 2013 var mild och på de flesta håll regnig. I Borås föll 30 millimeter under julafton vilket gjorde det till den regnigaste julafton i staden sedan mätningarna började 1884.
Julen 2012 var snöig. Härnösand hade med sitt snödjup på 65 centimeter den snöigaste julen på minst 100 år.
Julen 2010 slog dock ut 2012. Minst en decimeter snö fanns vid samtliga rapporterande SMHI-stationer det året.
Källa: SMHI