Vårdnadsbidraget infördes av högerregeringen 2008. Redan när förslaget presenterades fanns kunskap om effekterna. I Norge hade det lett till att kvinnor som redan befann sig långt från arbetsmarknaden hamnade ännu längre bort från den. Detta påpekades bland annat av S, V och MP.
Kritiken kom också inifrån högern. Kvinnoförbunden i FP och M menade att vårdnadsbidraget var negativt för jämställdheten. För att mildra kritiken något infördes samtidigt en jämställdhetsbonus som skulle ges till familjer där pappan stannade hemma.
Men hur gick vårdnadsbidraget ihop med den så kallade arbetslinjen? Skulle inte människor arbeta istället för att leva på bidrag?
Vårdnadsbidraget måste ha svidit i både M, FP och C. Men det var ett pris de var beredda att betala för att samarbeta med KD. Kristdemokraternas viktigaste argument var familjernas valfrihet. ”Svenska familjer vill ha vårdnadsbidraget”, hette det.
De ville de inte, visade det sig. En tredjedel av Sveriges kommuner införde vårdnadsbidraget. I dessa var det bara 1,8 procent av barnen som någon gång fick del av det. Detta enligt den forskningssammanställning Försäkringskassan gjort över effekterna av vårdnadsbidraget.
Vilka var det då som använde vårdnadsbidraget? Lågutbildade kvinnor med utländsk bakgrund var överrepresenterade i statistiken. Endast 7,9 procent av de som sökte vårdnadsbidrag var män.
När kvinnor stannar hemma blir effekterna på lång sikt att kvinnors löner och pensioner halkar efter männens ytterligare.
På kort sikt påverkar det också det obetalda arbetet i hemmet. Fördelningen av hushållsarbetet blir ännu mer ojämn i familjer som tar vårdnadsbidrag jämfört med familjer som inte gör det.
Barnen då? Forskning visar att miljö och stimulans i tidig ålder är mycket viktigt för barnets utveckling. Vid vilken ålder barn börjar förskolan är därför avgörande. Allra viktigast är det för barn vars föräldrar är födda i annat land och som behöver språkträning. Vårdnadsbidraget gör att de barn som behöver förskolan mest får vara där minst.
Och hur gick det med den jämställdhetsbonus som skulle kompensera för de negativa effekterna på jämställdheten?
Bonusen har kostat över en miljard sen den infördes. Resultatet? ”Det finns inget som tyder på att den [jämställdhetsbonusen] haft någon effekt”, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan (Metro 24/2-2014).
Nu avskaffas vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen. Samtidigt införs en tredje pappamånad. Detta är små men viktiga och verkliga steg mot jämställdhet.
Det måste vara skönt att vara folkpartist och centerpartist dessa dagar när en S-ledd regering tar bort de bidrag som en högerregering införde.