Det är i kölvattnet av den stora kemikalieinventeringen av Karlstads förskolor, något som VF tidigare skrivit om, som initiativet att byta ut madrasserna, som innehåller PVC-plast, är en av de första – och största - åtgärderna.

Allt som allt rör det tretusen madrasser som ska bytas ut under 2016. Sedan en vecka tillbaka testas ett antal olika madrasser i skarpt läge på en avdelning på Kvarnbergets förskola.

– Avdelningen använder madrasserna på vilan varje dag. De har varit igång i en vecka och ska vara färdiga i december, säger Malin Hedlund, miljöhandläggare på teknik- och fastighetsförvaltningen, som är den som lett inventeringen.

Testalternativen är av det nytänkande slaget:

• Klassiskt fårskinn.

• Vanliga Yogamattor.

• Ekologiska bomullsmadrasser med stoppning av boveteskal.

• Naturgummimadrasser.

• Madrasser som liknar dagens, fast av polyester och polyeten.

Malin Hedlund berättar:

– Barnen verkar älska fårskinnet.

– Madrasserna med boveteskal ska vara bra på många sätt. Den är tydligen jätteskön att sova på, men vi märkte att den var väldigt tung. Den är kanske inte helt bra på förskolorna.

I yttersta fall kostar madrasserna upp till en tusenlapp styck. Därtill har 40 kubikmeter leksaker lämnat förskolorna varför stora mängder nytt material ska köpas in.

– I nämnden avsätter vi 500 000 kronor i tre år, så det blir 1,5 miljoner. Sedan tar vi en miljon av kapitalet som nämnden har, säger Niklas Wikström (FP), ordförande för barn- och ungdomsnämnden, som hoppas att fler kommuner gör liknande aktioner – dock förenat med stora kostnader.

Räknat på att Karlstads kommun utgör en procent av Kommunsverige rör det sig nationellt, bara i madrassväg, om 300 000 stycken som skulle behöva bytas ut.

– Där tänker jag att det kan behövas statlig hjälp. Det finns många små kommuner med ansträngd ekonomi, hur ska de klara av det, frågar sig Niklas Wikström.

Andra åtgärder som kommuen gör är bland annat att upprätta handlingsplaner, införa kemikaliekrav vid upphandlingar, byta ut gamla plastgolv, utbilda personal, testa nya material i stället för tryckimpregnerat trä.