– Vi måste hålla i det vi har tills vi fått nytt, säger pedagogen Annette Nord.

I lördags skrev VF om den stora kemikalieinventeringen av kommunens förskolor. Vid sidan av golv, köksattiraljer och möbler som pekats ut som stora giftbovar har en ofantlig mängd leksaker rensats ut från alla avdelningar.

Enligt Annette Nord, även huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Karlstad, har många förskolor kunnat kasta ännu mer – men har så inte gjort det då leksaksbrist annars skulle uppstå.

– Det är jättebra att man har plockat bort så mycket, vi SKA inte ha giftiga saker i förskolan. Men det var sagt att vi skulle få ersättningsmaterial, men var det har hamnat vet jag inte. Och finns det inte saker måste vi hålla i det vi har tills vi fått nytt. Vi har exempelvis lite plastdjur som barnen älskar som vi har behållit.

• Tycker du att det finns någon del i en utfasning som är angelägnare att genomföra?

– Sovmadrasserna. Är de så farliga som det sägs känns det konstigt att de inte byts ut direkt. Åtminstone på yngreavdelningar där barnen vilar länge på madrasserna. På en äldreavdelning, som jag är på, är det kanske inte lika angeläget. Men kommunen har ju sagt att de ska avvakta med madrasserna.

På det stora hela tycker Annette Nord att inventeringen har varit bra, och inte minst fyllt ett konsumentupplysande syfte.

– När vi ska köpa in nya saker i fortsättningen har vi bättre kunskap. Jag har fått mycket med mig även som privatperson och det är bra att Karlstad är tidigt ute inom detta.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (FP) tog initiativet till inventeringen för ett år sedan. Vad gäller de nya ersättningsleksakerna är de på ingång, säger Wikström.

– I upphandlingarna för nya leksaker har vi skärpt kemikaliekraven. Nu bygger vi sakta men säkert upp leksakerna igen. Det gäller även andra saker som vi såg under inventeringen, som vi fasat ut succesivt, som plasttallrikar.

– Vi kommer byta ut madrasser och lekmadrasser också och när vi bygger nytt väljer vi ”bra” material. Men allting är enorma mängder och vi kan inte fasa ut allting på en gång.

• Kan man göra förskolan helt giftfri?

– Mitt mål är att det ska vara giftfritt, men det är kanske svårt att helt uppnå. Det är bara att gå till hemmen, det finns gifter där med. Men kunskapen om detta har ökat i Karlstad, som är väldigt tidigt ute. Förhoppningsvis kan andra lära av oss.

Läs även: Karlstad slänger plast för 20 miljoner