– Det kändes inte lönsamt tidigare, men nu har solcellerna blivit mer effektiva och solcellsbidraget gått upp, så nu kändes det som rätt läge.

När det var dags att lägga om taket på den 95 kvadratmeter stora tvåvåningsvillan bestämde de sig för att göra slag i saken.

24 solcellsmoduler blev det på villans tak och redan dagen efter installationen märkte paret effekten.

– Vi märkte direkt att anläggningen började producera. Trots att det ösregnade den dagen så kom det in en hel del, det var roligt att se.

Robert Nordqvistfrån Nordic Solar, som installerade anläggningen hos Per och Emma, berättar att dagens solceller producerar även solfattiga dagar.

– Det är klart att det blir rejält lägre sådana dagar, men det producerar ju nästan alltid. Men när det ligger snö på panelerna då är det inte mycket som kommer in.

Paret har nu börjat anpassa sig till solcellerna.

– Man börjar tänka på när man egentligen bör köra en tvättmaskin. Det är ju under soltimmarna som man bör nyttja elen, så det som produceras går åt, säger Per.

– Vi skojar lite på jobbet om att vi bör börja jobba som nattportier eller något, så man kan göra sådant mitt på dagarna. Känslan blir ju att det blir gratis, säger Emma.

En solcellsanläggning är en investering, vilket man ska vara medveten om från början, menar paret. Den som vill ha det får ligga ute med en hel del pengar, men som man sedan får tillbaka på sikt.

– Anläggningen som vi har på taket gör att vi får igen ungefär halva vår årskonsumtion av el, så med en lika stor anläggning till så skulle vi gå plus minus noll på elförbrukningen, säger Per.

Ytterligare en anläggningär precis vad de planerar för. Framöver kommer villans garagetak få en anläggning.

– Då tar garagetaket morgonsolen. Sedan är det ett ganska platt tak så det täcker ganska stor del av dagen.

• Men vad finns det då för kriterier för att kunna utnyttja solens energi till max, med hjälp av solcellspaneler?

– Det finns några fördelar i alla fall. Det första jag brukar fråga när någon hör av sig är om de har södertak. Det ger absolut bäst produktion. Har de inte det så tittar vi efter öst- eller västtak, vilket är det näst bästa för att få mer morgonproduktion och kvällsproduktion, men det plattar ut produktionen lite mitt på dagen. Sedan beror det på om kunden har skugga. Finns det ett träd i närheten som skuggar så har det ganska stor betydelse. Även själva takkonstruktionen har betydelse, säger Robert Nordqvist.

Per och Emmastak har flera fördelar på sin sida, bland annat söderläget.

– Sedan har taket två lutningar, vilket gör att de olika lutningarna ger bättre effekt vissa tider på året eftersom solens lutning är olika under årets gång, säger Robert Nordqvist.

Skeptiker kanske undrar hur en solpanelsanläggning kan vara lönsamt i Sverige, som ändå kan tyckas ha få soltimmar på ett år, men det är inget problem, menar Robert.

– Det är inte dåligt på något sätt. Jag skulle vilja säga att norra Tyskland är likvärdigt med oss och Tyskland har satsat otroligt mycket på solenergi.

För den som funderar på en solcellsanläggning finns det ett par saker som man bör tänka på, tycker Per och Emma.

– Sätt er och läs om det. Och så är det väldigt stor skillnad på hur mycket olika elbolag ger för den el som man säljer in, så det är någonting som det gäller att hålla koll på. Vi valde att byta från ett elbolag till ett annat som betalade mycket bättre. Så det är det väl värt att titta närmare på, säger Per Nilsson.