Mer pengar till att fräscha upp Sveriges skolor, en satsning på lärarlönerna, mindre klasser och en storsatsning på vuxenutbildning. Det är några av de punkter som kommer skola och utbildning till del i regeringens budget.

– Hur mycket av budgeten som kommer att tillfalla vårt departement kan jag inte säga. Det är en senare fråga och är än så länge inte klart. Det jag kan säga är att huvuddelen av budgeten går till en satsning på arbetsmarknadsåtgärder och till utbildningssektorn, säger utbildningsdepartementets gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, (S).

Aida Hadzialic kom till Värmland under onsdagen där hon bland annat besökte Forshaga lärcenter. Besöket i Forshaga är ett led i att Aida Hadzialic visat ett stort intresse för de delar som lärcentret inrymmer och bett att få komma på ett besök. Forshaga lärcenter är unikt för att verksamheten har en så stor bredd, med såväl grundskola, vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildning. Det var den bredden som väckt Aida Hadzialics intresse och hon var imponerad över vad hon såg under rundvandringen i lärcentret.

– Jag är imponerad över hur kommunen har lyckats skapat detta, en klok investering. Jag tror på en verksamhet som är integrerad på det har viset. Fler borde följa efter och ta till exempel gymnasieskolorna i Karlstad som kunde ha ett samarbete med universitetet, säger Aida Hadzialic.

Aida Hadzialic berättade att utbildningsdepartementets prioritering ligger på yrkesutbildningen som ett led att sänka arbetslösheten.

– Av de som har gått en yrkesutbildning med till exempel inriktning på industrin eller vård och omsorg, så har nio av tio fått ett arbete efter att de fått sitt certifikat, säger Aida Hadzialic.

Några av de som går yrkesutbildning inom vård och omsorg på distans vid lärcentret fick besök av Aida Hadzialic och hon ställde frågan till dem: Vad kan jag ta med mig till regeringen om vad ni tycker är viktigt i den yrkesutbildningen som ni går?

Svaren från de vuxenstuderande blev att det är viktigt att undersköterskorna får en bättre lön och att det finns ett arbete att få efter avslutade studier. En av studenterna menade att det går ju alltid att åka över gränsen och jobba i Norge, för där tjänar man bra inom vården.

– Inom vård och omsorg behövs det verkligen utbildad personal, så ni har gjort helt rätt att välja den här utbildningen. Vi får väl hoppas att det blir bättre löner här i Sverige, så ni stannar här efter ni fått ert certifikat, för ni behövs inom vården här hemma, sa Aida Hadzialic.