Tomas Jansson biolog på Hushållningssällskapet i Värmland, som jobbar främst med kräftor:

– Sommaren är sen – det syns på kräftorna, som är små. Kläckningen kom igång sent och skalbytena är också sena. Men exakt hur kräftsäsongen kommer bli är för tidigt att säga eftersom fisket inte är igång än, så rapporterna kommer om några veckor.

Det är främst vattentemperaturen som påverkar kräftorna. Den styr när de byter skal, hur romen mognar och när den ska kläckas.

– Kläckningen brukar vara runt midsommar. I år var den två, tre veckor efter midsommar.

Den traditionella kräftpremiären, som togs bort 1994, brukar vara första onsdagen i augusti. Om det kommer gå att fiska kräftor i Värmland då är Tomas Jansson osäker på.

– Det är troligt att honorna går in i skalbyten lagom till premiären. Då ligger de och gömmer sig. Fiskar man då får man ganska lite kräftor. Jag tror man kommer få vänta några veckor, till 20 augusti ungefär.

För att få fiska kräftor i Värmland ska man ha fiskerätt. Fiskerätt ingår ofta om man har lantbruksegendom som ligger nära sjö eller vatten.

Problematiken med den hotade flodkräftan och signalkräftan finns kvar, menar Tomas Jansson. Beståndet av flodkräftan har minskat rejält de senaste 20 åren, till följd av kräftpest och försurningar.

Men de senaste åren har den återhämtat sig lite. Runt om i Värmland finns drygt 200 bestånd av flodkräftan och den är som starkast i de västra delarna.

– Där flodkräftorna får vara ifred, så ser det bra ut. Det är inte att man fiskar flodkräftor som är problemet, utan det är att man flyttar signalkräftorna som är ett hot mot beståndet, säger Tomas Jansson.

Signalkräftan sprider kräftpest, som slår ut flodkräftan. Att flytta signalkräftor till nya vattendrag är förbjudet utan tillstånd från Länsstyrelsen.

– I princip alla signalkräftor har kräftpest. Det är helt ofarligt att äta dem. Men flyttar du en kräfta så flyttar du i princip alltid också pesten.

Tomas Jansson tror att många som flyttar signalkräftorna inte vet att det finns flodkräftor i vattendragen. Därför tycker han att det är bra att informera om var flodkräftsbestånden finns.

– Det hjälper inte att hålla det hemligt, det är bättre att skylta med var de lever. Vissa tycker att man ska tiga om det, men då blir det ofta fel och folk placerar ut signalkräftor ändå. Det viktigaste för flodkräftans bevarande är informationsspridningen, säger Tomas Jansson, biolog på Hushållningssällskapet.