Rappen är en ny mobilvänlig hemsida där man rapporterar in hotade, främmande och invasiva vattenlevande arter. Invasiva arter är som sprider sig utanför sitt ursprungliga utbredningsområde. Rappen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Värmland, Havs- och vattenmyndigheten och Göteborgs universitet.
– Vi försöker hitta ett bra sätt att få in mer rapporter från allmänheten. Det ska vara enkelt och gå snabbt, apropå namnet Rappen, säger Erland Lettevall, marinekolog och utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
I nuläget kan man rapportera in signalkräftor, sex olika arter av främmande krabbor, såsom vitfingrad brackvattenskrabba, en räkart, tumlare och svartmunnad smörbult. Flodkräftan kommer inom kort också finnas med.
Tjänsten har varit igång i en knapp månad och hittills har ett tjugotal användbara rapporter kommit in. Från Värmland har det kommit information om signalkräftan.
– Det visar att Rappen fungerar. Rapporterna som kommit in har varit från platser vi känner till att arten finns, men vi hoppas få in information om nya platser också, säger Erland Lettevall.
Syftet med rappen är att öka kunskapen om hotade och främmande arter med hjälp av allmänheten. Privatpersoner som rör sig i skog och mark märker ofta förändringar i djurlivet innan forskarna hunnit upptäcka detta.
– Nästan alla främmande arter upptäcks av allmänheten. Forskningen har inte alltid metoder att fånga upp förändringar av arter i djurlivet och hur de sprider sig eftersom förändringarna inte alltid sker på de platser man övervakar.
Allmänhetens observationer är en bra resurs som kan leda till nya forskningsprojekt och förbättrad miljöövervakning, menar Erland Lettevall.
Den som hittar till exempel en signalkräfta kan gå in på Rappen och lägga in information om var man hittat denna, samt bilder på djuret. Det är också möjligt att ge ytterligare information, såsom om den bär på rom.
Rapporten valideras sedan av experter och riktigheten bedöms. Sedan skickas observationen in till Artportalen, som drivs av bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet, som samlar information om landets djur och växter.
Rappen öppnades för rapporter 4 juli och är igång fram till 30 oktober. I nuläget är Rappen en förstudie som ska utvärderas i slutet av året.
– Vi har fått mycket positiv respons på Rappen från allmänheten, myndigheter och från forskningen. Jag hoppas att vi kan fortsätta nästa år och att vi då finns på fler språk för bättre spridning och internationellt samarbete. Jag hoppas också på fler arter och att man tar in till exempel vattenväxter, säger Erland Lettevall.
Rappen nås genom Länsstyrelsen Värmlands hemsida.