Kvaliteten på badvattnet i Värmland har under året varit bra eller utmärkt visar mätningarna som kommunerna runt om i länet rapporterar in till Havs- och vattenmyndigheten. Kontrollerna går från maj till augusti, med ett mellanrum på ungefär tre veckor. Vattenprover på en halvliter tas en bit ut vid kommunens badplatser och skickas för analys.
Maria Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Forshaga kommun, är ute på provtagning när VF ringer henne.
– Så här långt har alla värden varit tjänligt, alltså bra kvalitet och vi får se vad dessa prover säger när de kommer tillbaka efter analys nästa vecka.
Badkvaliteten bedöms utifrån halter av tarmbakterier E-coli bakterie och enterokocker i vattnet, mängden av algblomning och mätningar av vattentemperaturen och inte miljögifter i vattnet.
– Att det har varit kallt är en bidragande faktor, men vi brukar ha bra vattenkvaliteter i Värmland. Tyvärr är det alldeles för kallt för att dra nytta av badkvaliteten och utan våtdräkt skulle inte jag vara i en längre tid.
Inga av kommunens badplatser har fått några anmärkningar och även om det är brukligt att badkvaliteten är god i länet så kan årets resultat bero på att det är kallt i vattnet.
Karlstad kommun har precis fått in provsvaren från vattentest som togs den 21 juli. Även där visar analyserna på utmärkt eller bra badkvalitet på samtliga av kommunens 20 badplatser.
Kvaliteten klassas i tre nivåer av tjänligt: utmärkt, bra, tillfredsställande eller dålig. Om mätning visar på för höga bakteriehalter utreder kommunen orsaken och badförbjud utfärdas. Vattenkvaliteten försämras vid högre temperaturer då bakterietillväxten är snabbare. Och vid kraftig nederbörd då fågel- eller annan avföring kan sköljas ner och förorena vattnet.
Förra veckan skrev VF om att nio värmländska badplatser kan ha förorenat vatten, det handlar om eventuella miljögifter. Trulsen i Grums och badplatsen i Stöpafors i övre Fryken är rankade i riskklass 1 som innebär stor fara för hälsan.
– Stöpafors är inte lämplig och används inte som badplats av ortsbefolkningen, då markföroreningar kan ligga i backen efter gammalt sågverk, säger Annika Hulu, hälsoskyddsinspektör på Sunne kommun.
Men då platsen inte är en offentlig badplats finns det ingen skyldighet att informera om badvattenkvaliteten.