VF har tidigare skrivit att 2015 hittills varit ett rekordår för myggen i Deje. Aldrig har man fångat in så lite mygg i fällorna sedan projektet startade år 2010.
Och ändå är klimatet som råder oerhört gynnsamt för myggen.
Det låglänta området vid Pannkakans naturreservat, som visat sig vara myggornas livmoder i Dejetrakten, har svämmat över i ungefär lika hög grad som i fjol.
Dessutom har vattentemperaturen varit av ett väldigt myggvänligt slag.
– Det är förvånande, och tänk om jag visste vad det berodde på. Nu kan vi bara hoppas på att det håller i sig. För man ska komma ihåg att det kan vända snabbt, säger Britt-Marie Olsson.
Då syftar hon i första hand på flödena i Klarälven, för det är som mest avgörande för myggtillströmningen.
• De senaste dagarna har det regnat kraftigt. Vad har det haft för betydelse?
– Jag tror inte att det har gjort någon jättestor skillnad. Men jag ska sätta ut CDC-fällor, eller forskningsfällor som vi kallar det, i kväll (läs tisdag). När vi har fått resultatet därifrån kan vi tydligare se vilken påverkan det haft.
Trots Dejebornas vädjan om helikopterbekämpning så är det fortfarande oklart om kommunen kommer använda sig av dessa resurser.
– Det är väldigt många faktorer som spelar in, vi har många föreskrifter att följa. Men vi får se, vi håller det fortfarande öppet, säger hon.
• Hur stor inverkan kommer eventuellt regn ha för slutet av sommaren?
– Det är klart att det är avgörande, men det krävs ju mer än bara en liten åskskur.
– Annars är det svårt att svara på. Det har regnat mer i år än vad det gjorde både 2013 och 2014, och ändå har myggen avtagit. I höst kommer jag att sätta mig ned med en utvärdering för att reda ut vad det kan bero på, säger hon.