Rötmånad har inget med månaden att göra utan vädret. Ju högre temperatur desto snabbare växer mögelsvamp och dåliga bakterier till sig och blir fler.
– Det sker en snabbare bakteriell och mikrobielltillväxt vid varmare och fuktigt temperaturer, säger Rikard Dryselius mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Under sommarmånaderna blir flest sjuka i bakterieinfektioner som leder till magsjuka. Det beror på att det är svårare att skydda maten mot värme. Som när man handlar mat och sätter matkassen i en varm bil eller bär den en lite längre sträcka innan maten kommer in i kylen igen. Men det är lätt att motverka om man har med sig en kylväska. En annan orsak är att flera har picknick eller äter mat ute.
– Får man in maten snabbt in i kylskåpet eller har med en kylväska spelar det ingen roll om det är sommar eller vinter. Sen är det också bra att man inte tar fram mer mat än vad som ska ätas.
– En annan anledning till att matförgiftningar ökar under sommaren är beteendet. Man äter mer mat ute eller tar med den till kohagen och då finns större risker för att få smitta på maten. Dels för att den förvaras i värmen, men också för att man inte kan diska eller tvätta händerna.
Det finns särskilda risklivsmedel som kött, köttfärs och kyckling som ska hanteras extra noggrant vid varmare temperaturer och gärna tillagas väl vid grillning. Det kan finnas sjukdomsframkallade bakterier på dem från början.
– Det är speciellt viktigt att hålla risklivsmedel borta i från mat som inte är tillagad, till exempel sallader. Därför är det viktigt att man inte använder samma verktyg till maten som är tillagad och inte. Det finns bakterier som bildar gift vid värme och gifterna försvinner inte när man tillagar maten, då kan man i alla fall bli sjuk. Så även om det är trendigt, låt bli råbiffen året om.
Förvaring av mejeri, fisk och köttprodukter är viktigast vid höjda temperaturer då de härsknar lättast. Hållbarheten förbättras på många livsmedel om kylskåpstemperaturen sänks till fyra, fem grader.
– Man kan få en dubbelt så lång hållbarhetstid på många livsmedel, som förvaras vid fyra, fem grader istället för åtta.
Statistiskt sett är det i slutet på juli och i början av augusti som det är varmast i landet med höga temperaturer och fuktighet. Matens hållbarhet är beroende av kyla. Förr var det svårare att hålla maten kall och borta från förruttnelse vid den här tiden, där av namnet rötmånad.