Sofia Z-4515 är seriealbumet om den polska romen Sofia Taikons liv – från uppväxten i koncentrationsläger till att hon vid 15 års ålder kom till Sverige med vita bussarna. Bakom tidningen står den norska organisationen Folk är folk, som arbetar för romers rättigheter.

Sofia Z-4515 såldes runtom i Sverige i 50 000 exemplar.

– Det var något exceptionellt – Sofia Z var större än bara en tidning i Sverige. Vi blev väldigt överraskade över succén, men också stolta, säger Bjønn­ulv Evenrud, redaktör på Folk är folk.

2012 började Folk är folk ge ut tidningar i Oslo, som EU-migranter och romer sedan säljer på gatan. Bakgrunden var att de då inte tilläts sälja de gatu­tidningar som redan fanns i Oslo.

Sofia Z-4515 är den första tidningen som man ger ut i Sverige. Försäljarna köper tidningen för 25 kronor och säljer den till kunden för 100 kronor. Mellanskillnaden blir lönen.

Hur försäljarna får tag på tidningen är olika. Dels jobbar Folk är folk med EU-migranter som säljer den vidare till andra försäljare. Dels finns frivilligorganisationer och privatpersoner runtom i landet som distribuerar den till försäljarna.

– Det är ett organiskt system. Vi saknar organisationer i Värmland som kan distribuera, närmast är nog Röda Korset i Åmål, säger Bjønnulv Evenrud.

Efter Sofia Z-4515 har organisationen gett ut två tidningar till – ett nummer heter just Folk är folk och sålde i knappt 5 000 exemplar. I början av sommaren kom fotospecialen Syns det att dom fejkar? som hittills sålts i 5 000 exemplar. Tidningarnas innehåll kretsar kring romers situation och historia.

Syftet är ”försörjning och folkbildning”, säger Bjønnulv Evenrud. Försörjning för försäljarna och folkbildning för läsarna.

– Det finns så mycket myter och fördomar, och väldigt lite fakta om romers situation. Det vill vi ändra på.

Hur mycket försäljarna tjänar på att sälja tidningar varierar.

– Det beror mycket på var man står. Säljer man fyra eller fem tidningar på en dag så är det en bra dag. Genomsnittet ligger nog på tre och en halv tidning om dagen, säger Bjønnulv Evenrud.

Tre och en halv sålda tidningar innebär en dagslön på 260 kronor.

I Göteborg och Stockholm har hemlösa länge sålt gatutidningar som Faktum och Situation Stockholm. Att nya tidningar som Folk är folk och Romfolk kommit har skapat en debatt om att det är för många som konkurrerar om samma kunder. Men Bjønnulv Evenrud håller inte med om kritiken.

– Man får förhålla sig till verkligheten. Vi har utsatta på gatan och vi försöker hjälpa dem så gott vi kan.

Nästa nummer kommer i augusti.