Aktuella siffror från Migrationsverket visar att det fram till i går har kommit 5 414 ensamkommande barn och ungdomar till landet. Det är en större ökning än vad de har räknat med och nu behövs fler asylplatser i kommunerna. För att försöka göra mottagandet så rättvist som möjligt utifrån varje kommuns och läns förutsättningar finns det ett system för hela mottagandet. Systemet har ett uträknat fördelningstal som säger hur många asylsökanden ett län ska ta emot för att Sverige ska kunna möta behovet.

Värmlands län har fyllt upp sitt fördelningsantal som ligger på 192 platser, men som nu behöver utökas. Överenskommelsen om antalet platser motsvarar inte en kommuns mottagande, då varje plats kan användas flera gånger, bemannas och bli ledig, av olika personer under ett år. Maria Tapani Ekholm, som är integrationssamordnare på länsstyrelsen, menar att man kan komma långt genom att samarbeta.

– Det vi försöker uppmana till är att försöka samarbeta, hjälpa och stötta varandra så gott det går över kommungränserna. Det är inte lätt nu i Sommarsverige där många är på semester och ansvariga inte alltid är på plats när det behöver gå fort.

Migrationsverket kommer med en ny prognos den 23 juli, till dess arbetar man vidare som planerat.

– Ett mottagande är mer än tak överhuvudet, det är viktigt att tänka på integration från dag ett oberoende om barnet eller ungdomen får stanna i Sverige eller inte.

Speciellt för i år är att antalet flickor har ökat, till i dagsläget är 758. Många av kommunerna i Värmlands län har skrivit överenskommelser för platser till pojkar.

– Att antalet flickor har ökat kan vara tillfällighet, med det kan få effekter för just nu skrivs det flest överenskommelser för platser till pojkar.

Migrationsverket tilldelar asylsökande plats enligt fyra steg. I första hand till en plats som barnet tros ha en viss anknytning till, som familj eller bekanta. I andra hand kommer barnet till en kommun som har en överenskommelse med Migrationsverket och anmält att ledig plats finns. I tredje hand till en kommun som inte har ett avtal eller har ett avtal men där de asylplatser som erbjuds är färre än kommunens fördelningstal. I sista hand får samtliga kommuner ta emot även om det inte finns beredskap.