Länsstyrelsen i Värmland har kommit överens med Migrationsverket om att tillhandahålla 192 platser för ensamkommande barn under 2015. Det platser som finns i länets kommuner är redan fyllda och man saknar bostäder för att kunna ta emot fler. Hur de nya siffrorna nu ska hanteras i de värmländska kommunerna är ett frågetecken.

– Problemet är att det inte finns några lokaler eller fastigheter att köpa loss just nu. Men finns det ytterligare behov som trycker på så är det självklart att vi löser det ändå på något sätt, säger Benny Pedersén, kommunalråd (S) i Forshaga.

Han menar att det är just bostadsbristen som är det stora problemet, övriga resurser för att ta emot flyktingbarnen finns i kommunen.

– Barnen är inte så gamla så verksamheten bygger mycket på att man har ett bra föreningsliv, och det har vi, väldigt många är till exempel aktiva i fotbollen. Bygden har tagit väldigt väl hand om dem som kommit hit och vissa har fått extrajobb med att plocka varor på Ica eller liknande, säger Benny Pedersén.

I Filipstad ser man det som problematiskt om det skulle komma fler flyktingar än väntat.

– Jag tycker rimligen inte att vi ska ha fler flyktingar i Filipstad. Hade övriga kommuner haft lika många som oss i förhållande till storlek och invånarantal så hade vi aldrig ens behövt komma på frågan i det här fallet, säger Claes Hultgren, kommunchef i Filipstad, och fortsätter:

– Vi har egentligen inte fler platser, utan har redan svårt att klara av skolgången för alla barn så som det ser ut idag. Men det är klart att vi blir tvungna till att klara av det om vi blir tilldelade. Men vi tycker att det är fel, säger Claes Hultgren.

Även i Torsby är bostadsbristen för flyktingarna ett problem.

– Vi uppfyller vår överenskommelse om mottagning med råge. Kommer det fler är det klart att vi fixar det, men det är inte lätt, vi har ont om bostäder. Det är fler boenden på gång men vi vet inte när de står färdiga, säger Ann-Katrin Järåsen.