– Varför ändra på ett vinnande koncept? Och simskola är en bra livförsäkring, säger Charlotte Granlund, som är badmästare på Sundsta badhus och ansvarig för sommarverksamheten.

– Jag deltog själv som liten och är glad över att kommunen aldrig har sparat in på detta när det har varit nedskärningar.

På Killstabadet är Maja Eriksson och Carl Forsberg simlärare i år. Carl jobbar för andra året och för Maja, som är färdigutbildad förskolelärare, är det sjunde och sista sommaren som simlärare. Att bara ha utbildade simskolelärare är skälet till varför det aldrig har skett några olyckor menar Charlotte Granlund.

– Vi har aldrig haft några problem, men i år har vi en andfamilj som gärna vill vara där barnen simmar.

Varje morgon börjar simlärarna med att mäta vattennivån vid bryggan, som ska vara mer än 90 centimeter, och vattentemperaturen – är det kallare än 14 grader i vattnet blir det bad- och båtvett på land.

Tillsammans samlar de ihop sin första barngrupp i en ring för att börja med uppvärmning och lek på land. Tiden går fort och efter 30 minuter är dagens lektion över.

– Att ta simmärken är roligast. I går kokade jag kaffe och doppade mig fem gånger och efteråt sköt jag ifrån med benen och då fick jag baddaren blå, säger Josefine Evermark, 6, som går i vattnet igen, trots att lektionen är över, för att ta ett nytt märke för dagen.

Sommarsimskolan bekostas helt av kommunen och finns på nio badplatser. För att få delta behöver man vara bosatt på orten och helst sex år. Vid starten delades barnen in i olika grupper efter vattenvana och simkunskaper. Man behöver inte vara med varje dag under fyra veckor och det finns fortfarande chans att hoppa in i grupperna.