2014 fångade man in 23,1 miljoner mygg i fällorna i Deje under hela sommaren. Hittills i år har 2,4 miljoner myggor flugit in i fällorna, vilket kan jämföras med åtta miljoner vid samma tid förra året. Den senaste räkningen var i går och då hade fällan som satt uppe i Vartorptjärnen fått 697 myggor. Siffran för samma vecka 2014 var 1 405. Det handlar om en ordentlig minskning, menar Britt-Marie Olsson, kommunekolog vid Forshaga kommun.

– Så lite mygg som vi fångat i år har vi aldrig fått in sedan myggprojektet startade 2010. Det är helt otroligt att det är så lite, med tanke på de höga flödena vi haft.

De låglänta delarna av naturreservatet Pannkakan har svämmat över i ungefär lika stor utsträckning som 2014 – 150 centimeter i år, att jämföra med 166 centimeter ifjol. Även vattentemperaturen har varit gynnsam för översvämningsmyggens larver, men ändå är de färre.

– Dippningarna vi gjort har nästan inte visat några larver alls. Jag vet inte varför. Ifjol hade vi masskläckning, så det kanske kan vara så att populationen är på väg att minska. Eller så har gasolfällorna börjat ge resultat, säger Britt-Marie Olsson.

Vecka 25 har de senaste somrarna varit den myggtätaste veckan. Även om vi nu passerat vecka 25 och områdena längs Pannkakan och Ådran håller på att torka upp så är det svårt att säga hur resten av sommaren blir.

– Det beror på flödena i Klarälven. Nu ser det lugnt ut, men säg att det blir regn och att man släpper på vatten från kraftstationen i Höljes, då kan det bli en ny kläckning av översvämningsmyggen.

Kommunen satsar på slyröjning längs Ådran och Pannkakan för att minska ytorna där mygglarverna växer och kläcks. Det tillhör det långsiktiga arbetet mot myggen, berättar Britt-Marie Olsson. Möjligheten att bekämpa myggen med Vectobac G från helikopter tillhör de kortsiktiga strategierna. Om det blir någon helikopterbekämpning i sommar är oklart.

– Det ser inte ut så nu, men det beror på om de tappar i Höljes eller inte.

• Många som bor i Deje vill att ni ska helikopterbekämpa, vad säger ni till dem?

– Det är många faktorer som måste stämma och vi måste följa föreskrifter från myndigheterna. Gör vi inte det så får vi inte något tillstånd nästa år och då är loppet kört. Vi kan inte utrota myggorna men vi jobbar för en dräglig livsmiljö för dem som bor i Deje. Jag har full förståelse för att folk är frustrerade, men det är inte så enkelt – vi måste jobba både kortsiktigt och långsiktigt, säger Britt-Marie Olsson.