För en del Dejebor tillhör myggnät, myggspiraler och myggmedel sommarvardagen. Området Risäter ligger nära både Klarälven och Pannkakan och har varit väldigt utsatt för mygg de senaste åren.
Birgit Jonasson bodde i Risäter som barn. Efter nästan 40 år på annan ort flyttade hon tillbaka till barndomshemmet för tio år sedan. Något var då annorlunda.
– Jag märkte stor skillnad. Det var inte så mycket mygg här när jag var barn och det var inte lika igenväxt som nu. Men i år är det mindre mygg – det är första sommaren på länge som man kan vara ute. Jag vill rensa ogräs, säger hon.
Många Dejebor som VF talat med vill att Forshaga kommun ska sätta in helikopterbekämpning med Vectobac G. Det tycker även Birgit Jonasson.
– Jag tycker att de ska använda helikopter, så att mygglarverna försvinner, säger hon.
Sanna Ström bor i Risäter tillsammans med sina två barn, tre och sex år gamla. Hon tycker inte att det märks att det är mindre mygg i år och det påverkar både henne och barnen.
– Man kan inte vara ute lika mycket – de äter upp en. För två veckor sedan hade barnen bett över hela ryggen. Det kliar på dem. Jag har satt på dem myggmedel någon gång. Det känns inte helt bra att de ska behöva ha det, men det är sista utvägen.
Även hon tycker att Forshaga kommun borde sätta in helikopterbekämpning.
– Som de har pratat om. Det är alltid något det faller på, men jag tycker att de bara ska göra det. Deje ska vara en barnkommun, men med myggen är det inte så barnvänligt, säger Sanna Ström.
Michael Damberg är kyrkovaktmästare på Nedre Ullerudskyrka som ligger utefter Klarälven. Han tycker att det är lugnare med myggen i år och ser andra fördelar med bekämpningsarbetet.
– Jag lägger mig inte i om det blir flygning eller inte. Men när de röjer sly och vi har fått hit kossorna, så tycker jag att vi får en mer levande landsbygd, säger han.