Göta Kanalbolag har i år tagit bort den så kallade insjörabatten. Denna var en intern uppgörelse mellan båtklubbar vid Vänern och Vättern och Göta Kanalbolag, för att de med hemmahamn i sjöarna lättare skulle kunna transportera sin båt till ut till Östersjön.

Medlemmarna i Grums Båtsällskap fick halva priset på hela resan på kanalen när de kom till slussen i Sjötorp. Nu när rabatten är borta är det många som inte är helt nöjda.

– Jag funderar på att starta en Facebook-grupp. ”Vägra Göta kanal”, säger Jan Andersson, båtägare.

Leif Starck, ordförande i Grums Båtsällskap, säger att det brukar vara ungefär 15 båtar från klubben som åker Göta kanal på somrarna. I år verkar det dock hittills bara vara två som tänkt åka.

– Vi vet ju inte om det är för att rabatten är borta eller på grund av det dåliga vädret, men det verkar bli färre som åker i år i alla fall.

Men Göta Kanalbolag ser det inte som att man tagit bort någon rabatt, utan att man gjort om prissystemet.

– Alla som kommer med båt när det inte är högsäsong får nu ett 30 procent lägre pris. Vi tycker inte att priset ska bero på om du är medlem i en viss klubb eller inte, utan vi ser den nya prislistan som mer rättvis, säger Anders Donlau, vd på Göta Kanalbolag.

För en elvametersbåt kostar det nästan 10 000 att från Vänern till Östersjön och tillbaka under högsäsongen i juni, juli till slutet av augusti.

I maj och september kostar samma resa knappt 7 000 kronor.

Leif Starck tycker att priserna för båtar bör sänkas överlag, men han är också kritisk till bokningssystemet. När det inte är högsäsong måste båtfolket förboka och betala sin slussning minst fyra dagar i förväg.

– Det känns inte så bra om det är storm och man är ute på Vänern, att man då måste gå in på internet och boka från båten. Vi kan ju inte påverka väder och vind. Om det blir så dåligt väder så att man blir försenad till Sjötorp, får man pengarna tillbaka då eller är det pengarna i sjön? säger Leif Starck.

Under högsäsongen kan man betala direkt i slussarna och Anders Donlau hänvisar till det handlar om att man har lägre bemanning tidigt och sent på säsongen.

– Vi måste veta om det kommer någon båt den dagen. Men blir det dåligt väder så att man inte hinner till slussen, så löser vi det så man får åka en annan dag. Vi är flexibla.

• De senaste åren har allt färre fritidsbåtar gått på Göta Kanal, är ni inte oroliga att det kommer ännu färre från Vänern och Vättern när ni tar bort insjörabatten?

– Vi vill såklart inte tappa fler båtar, men om det är till följd av en rättvis prislista så får det vara okej, säger Anders Donlau.