Tidigt började det muttras i de moderata leden. Väljarna Moderaterna tappade i valet gick till Sverigedemokraterna. Decemberöverenskommelsen, DÖ, satte stopp för Moderaternas – och resten av alliansens – möjligheter att lägga förslag i riksdagen och hoppas på SD-stöd för att fälla den rödgröna regeringens förslag. Och ändå hade de, menade kritikerna, bättre förutsättningar än Löfven att få igenom sin politik just på grund av SD.

Allt fler lokala, regionala och riksföreträdare, speciellt från landets södra delar där SD varit etablerat längre än i resten av landet, ifrågasätter taktiken att isolera SD när partiet tycker så lika dem.

– Jag ställer inte upp på deras flyktingpolitik. Men vi har ett släktskap i andra frågor. SD är ett högerparti. Jag tycker absolut man kan göra upp med SD även på riksplanet, till exempel i ekonomiska frågor, säger exempelvis kommunalrådet Péter Kovács från Höganäs till Helsingborgs Dagblad, HD, (3/7)

Det blir förstås extra pikant då SD:s ekonomiska politik vilar på grova överdrifter om dels vad invandringen kostar och hur mycket man skulle kunna spara på den.

Men tankegångarna går igen bland alla HD talar med.

Partiordföranden Anna Kinberg Batra däremot vandrar runt i Almedalen och låtsas som att det bara är bra med ”högt i tak”, men att kritikerna till DÖ inte har något att hämta hos henne.

Men något har förändrats. Kinberg Batra har, ett litet steg i taget, vandrat bort från Reinfeldts fasta markering och snart slängs han under bussen.

Det började på riktigt med tiggeriutspelet i maj och strax därpå utspelet att tillfälliga istället för permanenta uppehållstillstånd för asylsökande ska vara regel.

Det skulle ge människor som flyr för sina liv från krig och väpnade konflikter ”incitament” att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden snabbare, enligt partiordförande Anna Kinberg Batra och plöjer sig därmed djupare ner i det bruna symbolpolitiska träsket.

För det betyder ju ingenting. Ingenting annat än att partiet bekräftat en sverigedemokratisk problemformulering att asylsökarna är ”för många” och måste hållas hårdare i schack eftersom de inte anstränger sig.

Poängen är inte heller att förslag som dessa ska ge någon annan effekt än att signalera till gamla moderatväljare att de kan återvända från SD men få behålla politiken.

Det är för moderatledaren säkert en smakligare variant än alternativet Kovács och andra lanserat: att börja aktivt samarbeta med SD i riksdagen.

Men när Kinberg Batra på fredagen förklarar Reinfeldts migrations- och integrationspolitik som ”misslyckad” måste man ändå fråga sig: vad kommer sen?