– Vi är oroliga för Värmlands utveckling inom tre områden, säger regionrådet Tomas Riste (S).

Det är i en debattartikel i dagens VF som Tomas Riste och regionrådskollegan Stina Höök (M) pekar ut EU:s vattendirektiv, strandskyddet och byggplaneringen som tre områden där länsstyrelsen i egenskap av tillsynsmyndighet sätter krokben för den regionala utvecklingen genom bristfällig dialog med kommunerna.

– Det känns som om man skulle kunna ha en bättre dialog. Länsstyrelsen har i sin myndighetsutövning ett uppdrag, men med både vattendirektivet och strandskyddet var de sena i kommunikationen till kommunerna. Med strandskyddet lade man också över ansvaret på kommunerna, säger Tomas Riste.

I debattartikeln nämns de av länsstyrelsen avblåsta planerna på bostadsområdet Katrineberg i Karlstad som ett exempel. Ett projekt som efter tio års tid, i dialog med länsstyrelsen, avslogs av de senare med hänvisning till naturvärden.

– Hur kunde det bli så, det är den frågan vi ställer oss. Våra medlemmar uttrycker frustration vad gäller strandskydd och möjligheterna till att bygga. Ibland har man lyckade projekt, men Katrineberg är ett sådant som blivit lite märkligt.

Tomas Riste menar att problematiken kring strandskydd och byggutveckling går hand i hand och att det även rör infrastrukturella satsningar.

– Våra medlemmar uttrycker frustration kring det här och vi är måna om att få en bättre dialog. Självklart måste man ta hänsyn till naturvärden, men man måste också balansera det mot utvecklingen.

– Vi ser en del siffror där Värmland tappar mark och vi är angelägna om att vi ska en stark regional tillväxt sett till befolkningstillväxt och att våra företag stannar kvar och utvecklar Värmland. Då är det också viktigt med bra bostäder för de som vill hit.

Landshövding Kenneth Johansson tycker att det är olyckligt att politikerna väljer att föra diskussionen på debattsidorna.

– Jag föredrar att diskutera med varandra istället för att tala om med varandra. Jag räcker omedelbart ut handen. Nu ska vi sätta oss ner och diskutera det här över en kopp kaffe, säger Kenneth Johansson.

Han fortsätter.

– När jag tillträdde som landshövding såg jag till att intensifiera dialogen med kommunerna. Det är tråkigt att höra att vi inte har uppnått en större förståelse för varandras roller.

Han säger att länsstyrelsen är en budbärare av lagar och regler och om politikerna inte nöjda med lagarna så borde de lägga krut på att försöka ändra på dem.

– Jag förstår att till exempel EU:s vattendirektiv kan upplevas stelbent och kan få oönskade konsekvenser.

Kenneth Johansson försvarar länsstyrelsens beslut om Katrineberg.

– Hade politikerna gjort ett omtag och lyssnat på de synpunkter som vi har så hade de haft framgång.

Läs debattartikeln här.