Kanske är det panik över en åter växande sjukfrånvaro. Här bör det dock påpekas redan från start att sjukfrånvaron den förra borgerliga regeringen ville stävja med en stupstock i sjukförsäkringen började sjunka drastiskt långt innan någon sådan infördes. Och den började växa igen – lika drastiskt – medan samma stupstock fortfarande var kvar.
Den bortre tidgränsen med dess tunga ekonomiska bila som hänger över de sjukskrivna verkar alltså inte ha påverkat sjuksiffrorna utan bara på sin höjd gjort sjuka människor fattigare och utförsäkrade.
Egentligen är det inte komplicerat alls. Försäkringskassan berättar på sin hemsida vad som gäller nu och konstaterar att regeringsbeslutet att slopa den bortre tidsgränsen ”innebär att det inte längre kommer att finnas någon bortre gräns för hur länge du kan få sjukpenning, så länge som din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom”.
Är du sjuk och inte kan jobba får du ersättning. Är du fortfarande sjuk och inte kan jobba även efter några år upphör inte plötsligt ditt behov av ersättning – och därför ska självklart inte heller ersättningen upphöra.
Det tycker den rödgröna regeringen – och slopade därför den bortre gränsen för ersättning och lade upp ett mål om att förebygga ohälsa som i förlängningen leder till sjukskrivningar.
Expertgruppen verkar däremot inte se ohälsa som något som påverkar sjukskrivningarna alls. Det är generösa sjukförsäkringsregler som lockar in folk i sjukfrånvaro, menar man i ett debattinlägg i Dagens Nyheter (16/2).
Att återinföra en bortre gräns och till och med tidigarelägga den menar därför expertgruppen skulle få de sjukskrivna ”att börja fundera över hur de ska ta sig tillbaka till arbetsmarknaden”.
Och plötsligt var vi där igen.
Högerlinjen att sjukskrivningar inte beror på stress, dålig arbetsmiljö eller överhuvudtaget bottnar i fysisk och psykisk ohälsa utan på ”ekonomiska incitament” är tillbaka.
Sjukskrivningen är individens misslyckande. Ansvaret att komma tillbaka till jobbet är enbart individens och den ekonomiska smäll det innebär att inte orka göra sitt jobb ska landa på den enskilda individen och ingen annan.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) skakar på huvudet åt expertgruppens förslag. Det gör hon rätt i.