Läs också: "Är det så här våra demenssjuka ska ha det?"

 

Hon har läst Pia Lindgrens brev, och också samtalat med henne i telefon. Till VF säger hon att hon inte kan gå in i detalj om det enskilda fallet, men att Pias synpunkter har tagits på allvar. Och man har redan påbörjat en granskning.

– Vi kommer att titta närmare på samtliga incidenter hon tar upp, varje enskild sak där vi brustit eller att det upplevs att vi brustit är djupt olyckligt och det är skyldighet att se till att sådant inte upprepas.

– Dessutom ger brevet en total bild av hennes mammas tid på boendet som vi också måste ta fasta på. Det handlar om allt från respekten för den enskilde, självbestämmande, delaktighet från både den boende och den anhörige.

• Generellt, vad säger du om att en boende blir sittande i solen så att hen hamnar på sjukhus med njursvikt?

– Återigen, det enskilda fallet kan jag inte gå in på. Men givetvis ska det finnas rutiner så något sådant inte inträffar. Om det inträffat som det beskrivs är det inte acceptabelt.

• Att boende kläs om till nattkläder och läggs vid lunchtid?

– Det är inte heller acceptabelt, och jag vill säga att det absolut inte är vanligt förekommande. Däremot är det förstås så att de boende kan bli trötta och vill vila på dagen, men det kan ske utan att man bäddar ner dem ”för natten”, så att säga.

• Har ni för lite personal – på Zakrisdal och generellt?

– Jag anser inte det. Vi har rutiner som vi hela tiden följer upp, om vårdtyngden ökar på någon avdelning ska också bemanningen anpassas efter det. Dessutom fick vi så sent som i somras riktade statsbidrag för att ytterligare stärka upp bemanningen.

• Känner du dig trygg med hur omsorgen bedrivs på boendena?

– Ja, det gör jag. Samtidigt är det här är en verksamhet som är i ständig förändring, och de upplevelser som Pia och hennes mamma haft är djupt olyckliga. Det ska inte behöva förekomma. Vi kommer att ta upp det hela med personal och enhetschef för att lära av det.