Vi kan inte ha det så här längre, skrev DN:s kulturchef Björn Wiman i en krönika i veckan. DN Kultur startade samtidigt en artikelserie om hot och hat på nätet. Det är en viktig satsning och en värdefull debatt som måste hållas vid liv.

I förra veckan beskrev SVT:s Uppdrag granskning hur kvinnliga politiker, opinionsbildare och journalister hatas och hotas på nätet. Hatet drabbar även oss män som syns och hörs i debatten.

Jag har kallats både as och jävla råtta och uppmanats att passa mig. Jag bär alltid numera med mig ett överfallslarm, så ser det dessvärre ut för många politiker och opinionsbildare i dag.

Men jag har aldrig hotats med våldtäkt eller sexövergrepp. Det är dock vardagsmat för kvinnorna och det är män som är gärningsmän.

”Hon ska få en hård kula i nacken, den satans piss horan”, ”Hoppas hon blir våldtagen av ett gäng kåta arabsvin” är bara några exempel från tv-programmet. Journalisten Alexandra Pascalidou säger att hatet har förgiftat hela hennes existens, en lokalpolitiker (V) vågar inte längre gå på möten efter att förföljts av en marodör.

Tonläget har höjts de senaste åren och syftet är klart. Politiker och journalister ska skrämmas till tystnad, men mörkermännen får inte lyckas. I så fall har de vunnit, och det vore ett nederlag för och ett hot mot demokratin. Demokratins institutioner behöver fyllas av engagerade människor, annars blir de bara ett tomt skal.

Nu ska den svenska lagstiftningen skärpas och det är välkommet. Men det räcker inte. De lagar som redan finns behöver användas oftare och näthatet tas på större allvar. Poliser bör utreda mer, åklagare behöver åtala fler.

De som tillhandahåller plattformarna som låter människor hata och hota har också ett stort ansvar. Facebook är världens största sociala nätverk. 1,3 miljarder människor är anslutna, och det amerikanska företaget är värderat till 1 000 miljarder kronor på Nasdaqbörsen.

Att kontrollera allt som sker när en miljard människor är inne i rummet på en och samma dag kräver stora resurser. Facebook har enligt sedvanlig amerikansk moral i första hand jagat bröstvårtor och nakenbilder.

Fotografiska i Stockholm stängdes av när de publicerade ett foto taget av Anders Zorn på en badande kulla. Nakna skulpturen ”Den lille havfrue” i Köpenhamn fick inte heller visas på bild.

Men Facebook har inte stoppat de uttalade hoten om att våldta och döda namngivna kvinnor. Den som anmäler inläggen får i stället ett autogenererat meddelande att hoten inte bryter mot ”gemenskapsreglerna”. Det är absurt och upprörande att Facebook inte gör mer för att stoppa dessa kriminella inlägg som förpestar debatten.

Nej, vi kan inte ha det så här längre, som Björn Wiman skriver. Näthatet måste stoppas. Med lagens hjälp men också genom att Facebook och andra nätföretag tar ett mycket större ansvar för renhållningen.