Iran stöttar huthirebellerna som i fjol tog över kontrollen av delar av huvudstaden Sanaa. Saudiarabien leder en militärkoalition som svarade med flyganfall mot rebellfästena.
Bara det senaste året har 6 000 människor dödats i strider. Hälften av dödsoffren är civila, 700 är barn. FN och andra hjälporganisationer har mycket svårt att få fram förnödenheter till de utsatta. Båda sidor hindrar hjälpen från att nå fram.
Den saudiledda koalitionen anklagas av FN, Amnesty och Human Right Watch för att ha bombat skolor och sjukhus. En FN-rapport från i fjol slog fast att 93 procent av de som skadats eller dödats i flygbombningarna i Jemen var civila. Det är uppenbara brott mot krigets lagar.
I den bombande koalitionen ingår diktaturen Förenade arabemiraten som styrs av shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Landet kränker enligt Amnesty grovt de mänskliga rättigheterna. Yttrandefriheten är begränsad, kvinnor diskrimineras, fångar torteras och oliktänkande fängslas utan rättegång och dom.
Till denna krigförande diktatur vill försvarskoncernen Saab sälja det luftburna radar- och övervakningssystemet Erieye. Ordern undertecknades i november i fjol och är värd 10,5 miljarder kronor.
Det är Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som ger tillstånd för vapenexport och myndigheten behandlar ärendet just nu. Egentligen borde det vara ett solklart fall.
Enligt riktlinjerna bör export inte tillåtas till länder där ”omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer” och inte heller till länder som ”befinner sig i väpnad konflikt med annan stat”.
Förenade arabemiraten uppfyller båda kraven, men det är ordet ”bör” som spökar. Det borde givetvis stå ”ska” i riktlinjerna, då hade det inte varit någon tvekan. Nu kan ISP göra undantag och väga läget i diktaturen mot goda svenska exportinkomster.
Sverige sade upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien i fjol, men det betyder inte att all vapenförsäljning till landet automatiskt upphör. Men om Sverige med någon trovärdighet ska kunna hävda att landet driver en feministisk utrikespolitik med inriktning på nedrustning och fred kan vi inte samtidigt kränga vapen till diktaturerna på Arabiska halvön.
Det måste bli ett nej till affären med Förenade arabemiraten. Om inte ISP säger nej måste utrikesminister Margot Wallström och regeringen till slut göra det. Allt annat vore grovt hyckleri.