– Vi har fler elever än vi egentligen kan hantera just nu, så vi ser en positiv trend, säger Göran Jansson som är ordförande för sportflygklubben i Karlstad och en av flygskolans instruktörer.

Han tror att det är de ökade kostnaderna för att ta flygcertifikat som har skrämt bort intresserade under flera år. Men nu menar han att den trenden stabiliserats något och att privatpersoner därför hittat tillbaka till flygklubben.

– Kostnaden för att ta certifikat här i vår klubb ligger någonstans mellan 75 000 och 95 000 kronor beroende på hur många flygtimmar man behöver ta, säger Göran Jansson.

Både kostnaden för flygcertifikatet och tiden det tar för att få det varierar från person till person. Men i snitt tar det mellan ett och två år.

Minimikravet för att få ett privat flygcertifikat är att en elev ska ha flugit minst 45 timmar och dessutom ska ha klarat av de teoretiska bitarna.

– Man har upp emot 200 teoretiska lektionstimmar och ska sedan klara proven för att få sitt certifikat, säger Göran Jansson.

2015 var ett tungt år för klubben. I september omkom en av flygklubbens instruktörer i en olycka när han var ute och flög privat. Den 35-årige piloten och hans 32-årige passagerare omkom när planet de färdades i flög in i en kraftledning och slog ner i sjön Alstern.

– Vi förlorade en nära vän och kollega, sådant är aldrig lätt, säger Göran Jansson.

Förutom den personliga sorgen har dödsolyckan satt sina spår i klubbens verksamhet.

– Vi har backat tillbaka några steg för att få till det administrativa och det här har också påverkat flygskolans verksamhet som legat nere till viss del sedan olyckan inträffade, säger han.

Nu, ett drygt halvår senare, har klubben kommit på fötter administrativt igen och utbildningsverksamheten har dragit igång på nytt.

Sportflygklubben i Karlstad har i dagsläget drygt 100 medlemmar och ett tiotal personer är aktiva som instruktörer.

– Just nu är vi i behov av fler instruktörer eftersom vår tillströmning av elever är så god, säger Göran Jansson. Vi måste öka kapaciteten.

Förutom utbildningar sysslar flygklubbens medlemmar också med frivilligt arbete. Bland annat sköter man brandflyget under sommaren och ibland bistår man polisen vid eftersök.

– Det är frivilliga insatser som organiseras via friviliga flygkåren och som gör stor nytta, säger Göran Jansson.