Det är ingen nyhet för Migrationsverket att det inför sommarsäsongen försvinner platser till de som söker asyl i landet. Värmland berörs inte lika mycket som tillexempel Öland och Gotland, där det finns betydlig fler campingar och stugbyar som fungerar som asylboende under vintersäsongen.

I Värmland är det Herrgårdscampingen i Kristinehamn med 148 asylboendeplatser som stänger den sista mars och Sommarvik i Årjäng där det rör sig om 178 platser. Sommarviks avtal med Migrationsverket löper fram till den 15 maj. Vid de två campingplatserna bor de asylsökande i stugor med eget hushåll. Förutom de två campingplatserna löper även avtalet om asylboende på Ängsbacka kursgård i Molkom ut den 15 mars.

– Jag tror inte det kommer att bli något större problem att hitta andra boendeformer för de platser som kommer att försvinna under våren. Vi har 8 000 platser i Värmland och det finns idag några lediga att fylla. Klart det är ett pussel att få ihop det och vi försöker alltid att göra så gott vi kan, säger Ulf Henriksson, enhetschef vid Migrationsverket i Karlstad.

Enligt Ulf Henriksson sker det nya upphandlingar hela tiden och nya leverantörer hör av sig till Migrationsverket. Nu har flyktingströmmen till Sverige avtagit och de senaste sju dagarna har 741 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa 741 var de 57 ensamkommande asylsökande barn, och av dem var 33 procent från Afghanistan. I slutet av 2015 var trycket mycket högre och det cirka 2 500 personer per vecka som sökte asyl i landet.

– Vi försöker redan nu att placera om de som bor i stugbyarna och vid andra boenden där avtalen löper ut under våren. Vi kan inte boka platser på speciella ställen men vi försöker, om de asylsökande vill vara kvar i Värmland, hitta platser här. Vi vet inte heller hur flyktingströmmen kommer att bli i framtiden. Många av de asylsökande vill förstås flytta till eget boende. Vilket kan bli ett större problem då det inte finns ett överflöd på lediga lägenheter, säger Ulf Henriksson.

Vid Ängsbacka kursgård kan flytten för de asylsökande redan börja nästa vecka.

– Vårt avtal löper ut den 14 mars och det är för att vår verksamhet med festivalerna börjar strax där efter. Vi kan inte påverka vart de som bor hos oss ska ta vägen, men vi kan titta på möjligheter för de som vill bo kvar i Molkom. Det enda relevanta vi har kommit fram till är att Graninge kan ta över vårt kontrakt, säger Ida Freyschuss, Ängsbacka.