Nu fem år senare är nästan hela byggnaden uthyrd och verksamheter pågår för fullt. Men de stora planerna att göra mejeriet till ett matmejeri med försäljning av närproducerad mat som skulle säljas i en saluhall inrymd i den gamla produktionshallen gick om intet.
– Det hade varit väldigt roligt om det hade kunnat gå att få till en saluhall, men när kommunen planerade en saluhall i centrum så föll tanken på en här, säger Mario Bretschneider, fastighetschef vid Matmejeriet.
Mario Bretschneider guidar VF runt i de lokaler som han arbetat i under många år. Vid mejeriets tid som mejerichef, nu som alltiallo, vaktmästare, fastighetschef och som när VF besöker Matmejeriet som guide.
I dag huserar 32 företag inom området som sammanlagt sysselsätter mellan 150-200 personer vid olika säsonger.
– Det är fler som arbetar här i dag än för fem år sedan. Det kan bli fler om vi får återstående lokaler uthyrda och då rör det sig om 2 000 kvadratmeter. Lokaler som passar för olika typer av livsmedelstillverkning. Ett bageri till exempel, säger Mario Bretschneider.
Företagen som finns i lokalerna i dag är mest småföretag med en till två anställda. Tanken, som från början var att samla livsmedelsföretag under samma tak, gick inte så bra. De livsmedelsföretag som idag tillverkar något i lokalerna är Grön ko och MJ’s bryggeri. Bra mat hemma, Enbackens gård, Hemgården, Ninas skorpor och Mejeritransporter hanterar förstås livsmedel av olika slag men då handlar det om lager, transporter och paketering. I den gamla produktionshallen har mjölken kommit tillbaka om än bara som färdigförpackad. Här står Arlas produkter och Värmlandsmjölk färdiga att transporteras ut till olika butiker för att sen hamna i konsumenternas kylskåp.
Knut Lillienau, ägare till företaget Grön ko, är även delägare i Matmejeriet AB tillsammans med Mejeritransporter AB Tord Johansson. Tidigare var även Eko Väst Invest och Konsum Värmland ägare men de är inte delägare längre sedan i december 2015.
– Grön ko har ökat sin produktion från början av 2015. Då producerade vi 4 000 portioner per vecka och i slutet av 2015, 12 000 per vecka. Jag tror att till sommaren är vi uppe i 20 000 portioner per vecka, säger Knut Lillienau.
En hyresgäst som är relativt ny i lokalerna är Mikael Jakobsen med sitt företag MJ’s bryggeri.
– Jag startade mitt bryggeri här för snart ett år sedan. Jag brygger tre sorters öl som finns i Systembolagets beställningssortiment. Men jag håller på att förhandla om ett avtal om det lokala sortimentet som beräknas kunna bli klart för försäljning i april. Sen finns mina folköl hos Konsum och Ica, berättar Mikael Jakobsen.
Mikael Jakobsen arbetade tidigare inom restaurangbranschen, då bryggde han sitt öl hemma i köket för att förra året ta klivet att göra det på heltid.
– Jag är självlärd men har fått stor hjälp av min mentor Hans Skan, Värmlands brygghus. Mina recept har jag kombinerat själv och honungsölen är gjort på honung från mina egna bin, säger Mikael Jakobsen.
I mars planerar Mario Bretschneider för en återträffsfest för all personal som arbetade på Milko mejeriet. En del av dem arbetar kvar inom området som Mario och efter omskolningar med mera har de flesta andra i dag andra arbeten.
– Vad jag har förstått så har de flesta som arbetade här nya arbetena att gå till.
Fem år efter nedläggningen så finns det idag två nya mejerier i Värmland, Värmlandsmejeriet i Värmlands Nysäter och Gårdsmjölk i Torsby.