Wolf har fått kritik för att han godkänt att högt uppsatta bankchefer har haft mycket lönsamma bisysslor i fastighetsbranschen. Det är oklart om Sundström känt till affärerna, i så fall han också ett ansvar. Aktiespararna tycker att Sundström har betett sig olämpligt.

Wolf går dock inte lottlös från banken. Han får 19,5 miljoner kronor i ersättning och det stora beloppet är kopplat till hans höga inkomst. Förre Nordeachefen Christian Clausen som slutade i höstas kan räkna hem 140 miljoner kronor i pension, och hans efterträdare Casper von Koskull håller fast vid att höga löner, pensioner och bonusar behövs för att klara rekryteringen.

Näringslivshöjdarna talar gärna om minimilöner, men vore det inte läge att även diskutera maximilöner? Eller varför inte en debatt om vart storbankernas vinster tar vägen?

De fyra svenska storbankerna slog nytt vinstrekord i fjol med 106 miljarder kronor. Ändå hävdar bankdirektörerna att de har det tufft. Både Casper von Koskull och SEB.s Annika Falkengren suckade tungt om svåra tider i Ekonomiekot i tisdags morse.

Och ja, bankaktierna backar, räntorna är negativa, Kina bromsar in, oljepriset sjunker och flyktingsituationen påverkar både marknaden och politiken. Men bankerna fortsätter att slå nya vinstrekord och både SEB och Nordea har höjt utdelningen till aktieägarna.

Samtidigt har bankerna dragit ned kraftigt på personalen. Parallellt har kunderna fått sköta allt mer av det arbete som banktjänstemännen tidigare gjorde. Många får dessutom betala för internettjänster, betalkort och kontanta uttag.

Regeringen skapade en stabilitetsfond under finanskrisen 2008. Bankerna skulle fylla på med årliga avgifter så att skattebetalarna inte skulle behöva betala för nästa bankkris.

Staten, det vill säga vi, gav fonden ett hyfsat startkapital på 15 miljarder kronor plus 18,7 miljarder som kom från statens försäljning av Nordeaaktier. Bankernas insats i fonden var vid förra årsskiftet bara 30 procent.

Det vore klädsamt om staten och finansminister Magdalena Andersson såg till att svenska folket fick tillbaka sina 34 miljarder, skrev SvD:s skicklige ekonomikrönikör Andreas Cervenka i oktober 2014.

Sedan dess har storbankerna fortsatt tjäna mångmiljardbelopp och fortsatt prioritera sina aktieägare. Kunder, anställda och samhällsansvaret kommer i andra, tredje och fjärde hand.

Det är ingen bra ordning, men politikerna verkar inte vilja ta någon som helst strid med bankerna. Storbankerna och deras direktörer går alltid fria.