De flesta trogna S-anhängarna har sett de senaste två valresultaten – på 30-31 procent – som lågvattenmärken. Men under de senaste månadernas turbulenta tid har opinionsstödet fortsatt dala. Flera mätningar har legat kring 25 procent – med Sifos decembermätning på 23,2 procent som bottennotering.
Lektor Anders Broman som forskar kring svensk politik är dock inte helt förvånad över raset – som han menar har såväl strukturella som dagspolitiska förklaringar.
Han pekar på att S traditionellt har kunnat förlita sig på LO-kollektivet och dess medlemmar, då kopplingen mellan fack och parti varit så stark. Men den kopplingen har sakta men säkert vittrat:
– Kopplingarna mellan Vänsterpartiet och kommunismen är borta, Miljöpartiet är i dag ett mer etablerat parti – och så har SD kommit in i bilden med sitt extremfokus på den fråga som många just nu upplever som viktigast. S får mycket färre ”gratisröster”, kort sagt.
Till det ska läggas det exceptionella dagspolitiska läget, där nästan alla andra frågor överskuggas av flyktingmottagandet. Vilket gjort att de reformer och förändringar som regeringen genomfört inte fått genomslag i mätningarna.
• Det finns exempel ute i Europa på socialdemokratiska partier som tappat till under tio procent. Finns det någon sådan risk i Sverige?
– Nej, jag tror inte det. Sverige har av tradition en så stark vänsterbas, det skulle i så fall krävas att något av de andra befintliga partierna på vänstersidan – V och MP – tar över mycket stora väljarandelar. Eller att ett helt nytt parti dyker upp, som skedde i Spanien till exempel.
– S har dessutom en väldigt stark folkrörelse, de är förgrenade ute i landet med starka organisationer och ett förtroendekapital vad gäller styrande, förvaltande, mobilisering inför val.
• Så du tror de kommer att ”studsa tillbaka”?
– Några 40-45 procent lär S aldrig få igen, men mitt grundtips är att de kommer att hämta sig lite från dagens låga nivåer just nu. Å andra sidan är väljarsympatier allt svårare att förutse – jag kunde i alla fall inte tro att SD skulle locka 13 procent i valet 2014. Eller att de skulle nå uppåt 20 procent, som varit fallet i de senaste mätningarna.