Behnam Hidari fick genom en gemensam bekant kontakt med Soheila Fors, som startat tehus i Karlskoga och i Karlstad, själv från Iran och kristen. Genom henne och vänner har han fått stöd och hjälp mot de som han menar är muslimska fundamentalister på flyktingboendet.

– Titta här, säger han och visar en film han tagit på mobilen.

– Han och flera andra sätter på högtalaren på telefonen så fort jag är i närheten, väldigt högt, och spelar böner ur koranen. Han kallar mig oren och smutsig och jag får inte ha mina kläder i garderoben i rummet.

Vi träffas i Karlskoga tillsammans med Soheila Fors, som tolkar på persiska och kurdiska. Behnam Hidari och hon har träffats här i Värmland genom gemensamma bekanta. Soheila Fors menar att förföljelser av kristna är vanligt bland muslimer med stark tro.

– I Sverige är inte folk särskilt religiösa. Men i våra och andra länder är religionen avgörande. Den är viktig. Samtidigt är det viktigt att säga att det finns väldigt många moderata muslimer också, liksom ateister i dessa länder. Som har uppfattningen att alla har rätt till sin tro. Och tron är något privat, säger Soheila Fors.

I början, säger Behnam Hidari, gick det bra med rumskamraten. De kommer inte från samma land, talar inte varandras språk och hade inte mycket kontakt.

– Då visste han inte att jag är kristen. Men en dag såg han korset och fick veta. Jag har inget att dölja heller. Och då började trakasserierna mot mig.

Behnam, som är från Kurdistan i Iran, fann kristendomen av en predikant. Han lät sig döpas – men att konvertera från islam är förbjudet i Iran.

– Jag berättade för några vänner som jag litade på. Men på något sätt fick säkerhetspolisen veta att jag är kristen och de grep mig. Jag sattes i fängelse och trakasserades och torterades. Till slut fick jag komma ut en tid för att några släktingar satte sitt hus i pant. Men säkerhetspolisen höll mig under bevakning. När domen mot mig skulle avkunnas vågade jag inte gå dit, utan försvann från min stad. Jag hade fått veta att jag dömts till 15 år och en dags fängelse.

Efter att även släkten vänt sig från Behnam flydde han från Iran. Han tog sig till Turkiet, till Grekland tillsammans med många andra flyktingar, till Aten och vidare genom Europa med destination Tyskland eller Sverige. Det blev Sverige och när han kom på svensk mark för fyra månader sedan andades han ut.

– Jag kände mig så otroligt lättad. Jag kände att jag äntligen kommit till ett land där jag kunde leva som kristen utan att bli hotad eller trakasserad. Det skulle inte kunna hända här, i Sverige. Och så blir jag trakasserad ändå.

Vännerna är oroliga för Behnam.

– Jag vill inte att något ska hända honom. Han är hotad och det måste få ett slut, säger Soheila Fors.

Behnam pratade med föreståndaren på boendet som sa att han skulle ordna så att han skulle kunna byta rum, men efter tolv dagar hade ännu inget hänt. Han har inte polisanmält händelserna på boendet. I måndags fick han byta rum på flyktingförläggningen.

LÄS OCKSÅ: "Migrationsverket: Hot och våld ska alltid polisanmälas"