– Flyktingmottagandet i Sverige är hårt ansträngt och Migrationsverket har arbetat hårt med att hitta tak över huvudet till alla asylsökanden under hösten och vintern. Att konflikter uppstår mellan människor är inte så konstigt, menar Guna Graufelds.

– Det kan handla om konflikter som bottnar i etniskt ursprung till religionstillhörighet och rent personliga konflikter mellan personer på boendena. Vi har väldigt många boenden och 100 000 människor inskrivna så det är klart att det uppstår konflikter, det är ju lika många människor som bor i en större svensk stad. Det är en väldigt annorlunda situation att plötsligt dela rum med människor man inte känner, säger hon.

Om Migrationsverket får kännedom om konflikter som uppstått försöker personalen prata med personerna och förklara att man behöver visa hänsyn till varandra.

– Vi försöker lösa det genom samtal. Hjälper inte det försöker vi se till att personerna får byta rum eller boende så gott det går, beroende på konflikten. Vi har ingen checklista för det här utan varje människa är ju unik och reagerar olika.

Migrationsverket upphandlar boenden för asylsökanden och det är det företaget som har personal på plats. Guna Graufelds poängterar att det är långt ifrån alltid som Migrationsverket informeras om konflikter utan personalen på boendena tar hand om frågan.

– En del leverantörer brukar informera ofta, andra mer sällan. Hur information sköts mellan leverantörer och de boende skiljer sig åt mellan olika boenden. På en del håll har man möten ofta med de boende där man får tala om vad som är bra eller dåligt, diskutera menyer och så vidare.

Att göra en indelning av människor ur exempelvis etniskt eller religiöst perspektiv för att försöka undvika konflikter är inte aktuellt från Migrationsverkets sida.

– Nej, människor som kommer till Sverige måste lära sig att leva i det svenska samhället. Skulle Migrationsverket då börja dela upp de asylsökande tar det ännu längre tid att förstå det svenska samhället.

Gona Graufelds poängterar att hot, trakasserier och våld alltid ska polisanmälas.