Ett Sverige indelat i storregioner har varit en het fråga av och till under flera års tid. Nu är det dags igen och den här gången pekar regeringen med hela handen att nöten verkligen ska knäckas.
Tidigare S-ministern och landshövdingen Barbro Holmberg har fått uppdraget att tillsammans med Kent Johansson ta fram underlaget till det som, enligt regeringens förhoppning, ska vara ett ”nytt” Sverige senast 2023.
– Det är oerhört många olika faktorer att ta hänsyn till. Det vi stannat vid nu är fyra utgångspunkter: jämnstarka regioner, att varje region har kapacitet för strukturer kring regional utveckling, att varje region har ansvar för sin regionsjukvård och att vi utgår från befintlig samverkan som alla kommuner och landsting har med andra redan i dag, säger Barbro Holmberg.
I onsdags var hon i Karlstad för att träffa ett 20-tal företrädare för Region Värmland, landstinget och Kommunvärmland. Dels för att informera, dels för att inhämta synpunkter.
– Ett väldigt, väldigt bra möte med många som var med och en öppen diskussion kring olika lösningar. Precis som det ska vara, säger Barbro Holmberg.
Landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M), Värmlands kontaktperson i regionfrågan, säger att samstämmigheten är stor kring två huvudspår: En Västra Götalandsregion eller gå med i en stor Svealandsregion med Örebro och Uppsala.
– Det finns vettiga för- och nackdelar med båda alternativ. I Västra Götaland får man Vänern som en naturresurs att jobba med och dra nytta av, plus att vi har gränsen till Norge gemensam. I en Svealandsregion är närheten till Örebro en fördel och i den regionen har vi redan i dag ett väldigt långt gånget samarbete kring den högspecialiserade vården, säger Fredrik Larsson.
Den 9 mars presenterar indelningskommittén en första karta, inte ett färdigt förslag, snarare ett diskussionsunderlag. Slutbetänkandet kommer under 2017 varpå frågan ska avgöras av riksdagen.
Fredrik Larsson anser att det finns för och emot den regionala omstruktureringen, men att faktorer som den politiska tungroddheten är en som får de negativa att väga över.
– Folk klagar på att landstinget är en koloss på lerfötter, tänk då när den blir sju gånger så stor.
– Jag tror inte på den här reformen. Jag tror också att det blir svårt att få igenom den i riksdagen. Men visst många tror att en omorganisering av Sverige är lösningen på de ekonomiska problemen.