– Jag har pratat med alla utom SD. De är positiva till att vi inför hösten sätter oss ned och jobbar fram en strategi för hur myggbekämpningen ska hanteras.

Benny Pedersen menar att myggfrågan är ett gemensamt ansvar.

– Vi i kommunen tar hand om, och åtgärdar, naturvårdsområden via skattemedel på plats, genom organisation och jobb. Men bekämpningen är så pass krävande och kostsam att jag ser det som ett delat ansvar där bekämpningen ska ske med medel från staten.

Forshaga kommun har ambitionen att lyfta frågan ytterligare. Benny Pedersen har bland annat varit i kontakt med representanter från Sandviken och diskuterat hur Värmland ska sättas på kartan i myggfrågan.

– Vi har kraft och stöd i detta.

I dagsläget är det inte aktuellt med någon helikopterbekämpning av mygglarver i Forshaga kommun.

– Det finns inga larver, de som funnits har kläckts och flyger, säger kommunekolog Britt-Marie Olsson.

Om det kan bli aktuellt senare i år beror på hur mycket Klarälven stiger.

Myggen är inte lika många till antalet som förra året vid den här tiden. På Forshaga kommuns hemsida finns myggresultat som är baserade på antal mygg som fångats in i forskningsfällorna. Under vecka 26 i år fångades 2 373 mygg i fällan vid Ådran, motsvarande siffra för 2014 var 3 694, Rissätter vecka 26 i år, 738 vilket kan jämföras med 3 848 samma vecka 2014.

Om älven stigen kan det bli en ny omgång larver men det krävs en rejäl stigning.

– Det räcker inte med en regnskur. Jag har pratat med Fortum och de minskar tappningen i Höljes.

De fem miljoner som regeringen avsatt för bekämpning gäller Nedre Dalälven.

Ett skäl till prioriteringen är att Nedre Dalälven har 10 000 hektar producerande myggmarker, Forshaga kommun har 64,7 hektar. Där har redan två helikopterbombningar gjorts i år.

Det kan bli aktuellt med helikopterbekämpning men det är många parametrar som ska stämma överens.

– Larverna ska vara i rätt utvecklingsskede, det får inte blåsa eller regna.

Detta är faktorer som kommunen måste acceptera, menar Britt-Marie Olsson. Det är Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket som bestämmer och det får vi rätta oss efter. Nu använder vi våra gasolfällor. Politikerna har tagit beslut om att vi ska jobba långsiktigt.