Siberian huskytiken Sanna, 6, har fått lugnande medicin och kommer strax att somna. Samtidigt förbereder sig veterinärerna Pieter Remmers och Marjolein Coenradi för operationen. Tiken som ligger utsträckt på rygg på operationsbordet ska steriliseras genom att äggstockarna tas bort.
– Det är vetenskapligt bevisat att om man steriliserar sin tik strax innan första löpningen är risken mycket liten att den får juvertumörer. Gör man ingreppet efter första löpningen är risken för sjukdomen åtta procent medan 26 procent av alla tikar som inte steriliseras får juvertumörer. Dessutom minskas risken kraftigt för livmoderinflammation eftersom tiken inte löper och då öppnas aldrig livmodern vilket gör att bakterier inte kan komma in, förklarar klinikens ägare Richard van Dordrecht.
Inne i operationssalen har ingreppet påbörjats.
Veterinärerna blåser in medicinsk koldioxid i tikens buk. När den töjts ut gör de tre små titthål på vardera fem millimeter. I det ena hålet förs kameran in via en slags port. De två andra hålen är till för operationsinstrumenten. Marjolein styr kameran med van hand. På bildskärmen intill ser hon det inre av bukhålan med alla organ. När livmodern och äggstockarna lokaliserats startar själva steriliseringen. På skärmen syns hur den ena äggstocken klipps loss och därefter bränner veterinären såret för att förhindra blödning. Pieter Remmers assisterar och med hjälp av ett annat instrument drar han ut den avklippta äggstocken genom ett av titthålen.
Därefter upprepas proceduren med den andra äggstocken. Under operationen övervakas tiken elektroniskt med apparatur som mäter syrehalt i blodet, hjärtslag och antal andetag. Hela ingreppet tar knappt 40 minuter.
Richard van Dordrecht berättar att instrumenten och tekniken är samma som vid titthålsoperationer (laparoskopi) på människor.
– Vi är den enda veterinärkliniken i Värmland och en av få i landet som använder den här metoden, säger han.
Sannas ägare Leo har suttit i väntrummet under operationen. Han äger flera siberian och alaskan husky. Om några minuter får han gå in på uppvakningsavdelningen till sin nyopererade fyrbenta vän. Han säger att operationsmetoden är mycket skonsammare än konventionell kirurgi som medför att det opererade djuret har ont länge efteråt.
Richard van Dordrecht nickar.
– Redan tio minuter efter operationen vaknar de och när ägaren hämtar sin hund efter en titthålsoperation är den piggare, har mindre ont och är mer rörlig.