Kristin Kullberg bor i Göteborg och spelar till vardags för Felix DF, vars lag består av både damer och herrar och spelar i den näst högsta serien, division 1.

33-åriga Kullberg är landslagsmeriterad sedan tidigare och har deltagit i två nordiska mästerskap – det senaste med guld som utfall.

– 2014 vann vi NM i Åbo. Då slog vi regerande världsmästarna Norge, så det känns bra inför VM, säger hon.

Världsmästerskapet spelas i Cali i Colombia mellan den 26 juli och den 1 augusti. Landslagsspelarna i den lilla sporten undervattensrugby betalar delar av resan och uppehället själva – men det är pengar VM-debutanten Kullberg tycker är värda att spendera.

– Det är klart, det ska bli roligt. Det är det största som händer i den här sporten.

Undervattensrugby spelas mellan två lag om vardera sex spelare. Tre från varje lag befinner sig under ytan samtidigt, där en är målvakt, en är back och en spelar forward.

När det är dags för andning byter de med de spelare som väntar vid vattenytan. Ytterligare avbytare finns vid poolkanten. Varje spelare brukar göra ungefär fyra 20-30 sekunder långa dyk innan en av ersättarna får hoppa i vattnet.

– Sedan sitter man på bänken i någon minut. Det är fullt ös i vattnet, så det är viktigt med intervallträning, säger Kristin Kullberg.

Konditionen är viktig för att orka med de tuffa matcherna – men samtidigt är det viktigt att använda krafterna på rätt sätt.

– Det krävs fysik, men det gäller att kunna läsa spelet också. Rutin och teknik är viktigare än fysik.

Målen finns på varsin sida av poolen och står på ungefär 4,5 meters djup. Spelet brukar vara intensivt och runt bollen råder alltid tuff kamp.

– Det är jobbigt. Man kan verkligen ta ut sig på kort tid.

Vattnet dämpar mycket av farten och några direkta tacklingar blir det sällan. Det gör att sporten är skonsam för kroppen, vilket är en av anledningarna till att Kristin Kullberg har valt att hålla på med den.

– Jag har själv en gammal korsbandsskada och kan inte hålla på med landsporter. Men simningen fungerar väldigt bra, det är inte alls samma belastning.

Men det är inte den enda anledningen till att Kullberg har hållit på med sporten i fem år.

– Jag har fastnat. Det är en unik och otroligt rolig sport.