Enligt förslaget berörs Vårdförbundet av 67 neddragna tjänster varav 36 föreslås bli lösta med naturliga avgångar och resterande 31 som övertalighet. Ann-Britt Jonsson är till en början skeptisk till landstingets förslag:
– För vår del är jag förvånad över att det över huvud taget kan finnas övertalighet när vi vet att vi har stort behov av personal, mycket övertid och uttagen semester och svårigheter att rekrytera.
Att besparingsförslaget ser ut att slå klart hårdast mot den vårdnära personalen kommenterar Ann-Britt Jonsson så här:
– Jag tycker generellt, över lag, att det är konstigt. Vad har man egentligen för övertalighet när man har stora personalbehov? Det är det stora frågetecknet. Det är ingen som har överanställt i verksamheterna. Men vi har inte fått reda på vilka befattningar det gäller, även fast vi har frågat efter det länge.
På måndag träffas omställningsgruppen, där både arbetsgivare och fackliga företrädare ingår, för ytterligare ett möte.
– Då hoppas jag att man kan presentera något vilka befattningar det rör. Det måste hända något, vi har suttit länge med det här nu och kan inte fortsätta i ovisshet.
Förslaget ska även genomgå riskanalys på divisionsnivå. Därpå hoppas man lösa ytterligare övertalighet genom omplacering till andra tjänster inom landstinget.
– Vår förhoppning är att det går att lösa mycket genom omplaceringar, säger Ann-Britt Jonsson.