Landstinget vill göra sig av med 221 heltidstjänster. För fackförbundet Kommunals del är det 85 medlemmar som drabbas, 53 av dem kommer att lösas med naturliga avgångar och 32 tjänster anses vara övertaliga. Kommunals medlemmar inom landstinget består till största del av undersköterskor.

– Det som är bra i eländet är att det inte rör sig om så många personer som får gå utan att de flesta är naturliga avgångar. Men samtidigt så kommer det att påverka arbetsmiljön negativt när så här mycket människor försvinner. De förväntar sig att färre människor ska göra lika mycket som hela styrkan gör i dag och de har det ju kämpigt redan idag, säger Eva Jansson, ordförande för Kommunals sektion i Värmland.

Samtliga fackförbund har bestridit underlaget som nu ska ut i verksamheten för påseende.

– Vi vet ju än så länge inte vilka verksamheter det rör sig om. Men det är troligt att det är undersköterskor på vårdavdelningar som kommer att drabbas.

Hon säger att många undersköterskor redan i dag går på knäna på grund av den höga arbetsbelastningen.

– Det är stora arbetsmiljöproblem. Personal går ner i arbetstid för att orka med sitt jobb och sjukskrivningarna ökar.

Besparingarna är en följd av landstingets dåliga ekonomi. Under 2016 finns ett sparbeting på 380 miljoner kronor. Av dessa ska 150 miljoner kronor sparas på personalen, vilket tidigare uppgetts handla om 300 heltidstjänster.

– De här 221 heltidstjänsterna är bara början. De har ju sagt att det gäller 300 heltidstjänster så de kommer att fortsätta arbetet med att leta efter fler tjänster att dra in

Läs mer om vilka tjänster som försvinner här.