Jan Nilsson kastar loss från kajen vid Vänerhamn och Bengt Jonsson styr bogserbåten Karl af Karlstad med van hand ut från kajkanten. Dagens andra arbete har börjat för om några timmar ska två fartyg som har lastat av sin last vid kajen i Karlstad, återvända ner till Göteborg igen. Då måste isen brytas för att de ska kunna ta sig ut på Vänerns öppna vatten. Vid Vänersborg tar sedan Sjöfartsverkets isbrytare Scandica över och gör Göta älv farbar.

– Vi har mycket att göra nu. Både dag och natt är vi ute och bryter isen, som nu är cirka 30 centimeter tjock. Vi börjar bryta när isen blir runt 20 centimeter, för då orkar inte lastfartygen ta sig igenom isen. I morse klockan fyra var vi ute och gjorde farleden farbar för de två lastfartyg som nu har lastat av och ska gå hemåt till Danmark och Finland igen i kväll, berättar Bengt Jonsson.

Bengt Jonsson har arbetat för Vänerhamn i fem år. Men han har många år som skeppare på olika fartyg främst på Vänern.

– Vi har en väldig fin utsikt under vårt arbete och inatt var det väldigt vacker då månen nästan var full och lyste upp Vänern och naturen runt omkring. Det kan bli mycket nattjobb och väntan så att ha denna vy utanför fönstret är inte helt fel, säger Bengt Jonsson.

I Vänerhamns bogserbåtsflotta ingår förutom Karl af Karlstad, Dan i Kristinehamn, Oxen i Otterbäcken och Lidköping i Lidköping. De tre besättningsmännen alternerar mellan de olika hamnarna och ibland har de närmare till sina arbetsplatser och ibland längre. Bengt Jonsson bor på Kållandsö, Jan Nilsson i Sjötorp och Bengt Olsson i Karlstad. De tre herrarna har många års erfarenhet av sjölivet och det syns under färden ut till Söökoja öster om Hammarö att alla vet vad deras arbetsuppgifter är. Bengt Jonsson sköter navigeringen, Jan Nilsson är alltiallo under färden, då hans arbetsuppgifter främst är att sköta däckarbetena, som att kasta loss och lägga till. Bengt Olsson sköter om det som hör motorutrymmet till. Maskinrummet tar upp hela nedre däck och ligger fem meter under vattenytan.

– Jag ser till maskinunderhållet och lite annat som måste ses om, berättar Bengt Olsson.

Det var ungefär fem år sedan som isen la sig över hela Vänern så den ränna som besättningen på Karl af Karlstad bryter nu sedan några veckor tillbaka är cirka 15 kilometer lång och sträcker sig ut till Söökojan där isen blir tunnare för att sen bli till öppet vatten. Att bryta upp isrännan ut till Söökojan tar cirka en timme enkel resa och Karl af Karlstad tuffar på i en fart av nio knop.

– Nu när isen gått ihop igen så är det lite svårare att bryta upp den, men på hemresan går det lite bättre och då kan vi nå upp till 11 knop. Nu är det en lätt is att bryta, men om det börjar blåsa så bildas det isvallar som ställer till problem. De kan ta sin tid att bryta igenom då de även byggs under isen. Då får vi ta en bit i taget för att få isär dem och köra fram och tillbaka. Det är en väldig kraft på isen när det börjar blåsa, berättar Bengt Jonsson.

Ett snöoväder kan även det ställa till det för att isrännan ska bli svårare att bryta då snön gör att det blir en seg sörja för bogserbåtarna att bryta sig igenom förklarar Bengt Jonsson.

Isrännan som bryts ut till Söökojan är cirka 30 meter bred och när VF följer med ut på eftermiddagens arbete har besättningen redan tidigt på morgon gjort en runda för att ta in fartyg. Det är cirka två fartyg dagligen som anländer till de fyra hamnarna som bolaget Vänerhamn ansvarar för och nästa dags arbete är att ta sig an farleden in till Kristinehamn.

– Vi vet oftast en vecka innan när fartygen ska anlända och vi har en ständig kontakt med dem. Det är aldrig så att vi får akuta fall även fast vi alltid har jour men det är sällan vi sover över i båten fast den här veckan har det blivit några tillfällen, berättar Jan Nilsson.

Tillbaka i hamnen tar Bo Jonsson Karl af Karlstad ett extra varv och bryter upp isen framför de avgående fartygen så det inte ska få några problem att påbörja sin färd över Vänern.

– Nu ska det inte vara några problem för dem att ta sig ut. Här inne fryser isen till lättare. Om isen är väldigt tjock så går vi före fartygen ut och det händer att vi får dra ut dem, berättar Bengt Jonsson och styr Karl af karlstad in mot sin kajplats för att ta några välförtjänta timmars vila innan det är dags för nästa uppdrag.

-----

FAKTA

Karl af Karlstad

Hemmahamn: Karlstad

Ägare: Vänerhamn

Vikt: 27 ton

Längd: 32,31 meter

Bredd: 8.75 meter

Maxfart: 13 knop

Övrigt: Kojplatser, kontor, kök, motorutrymme och styrhytt.

Bemanning: Tre personer

Karl af Karlstad arbetar på vintern när isen lagt sig med att bryta en isränna så att lastfartygen kommer ut på Vänern och in till hamnen i Karlstad. Karl af Karlstad bogserar även ut och in fartygen under hela året.