Stora ord från ett parti som lagt mattan för tidigare mandatperiods budgetunderskott som regeringen i dag tvingas att hantera. För i riksdagen har SD istället för oro om landsbygdsbor och fattiga medborgare varit med och sänkt skatten i omgångar för banker och för rika i storstadsområdena.
Landsbygden fyller en oerhört viktig roll i Sverige. En tredjedel av Sveriges befolkning bor i landsbygdskommuner och av Sveriges företag har 37 procent sin verksamhet i landsbygdskommuner. Vi socialdemokrater ser vikten av en fortsatt stark landsbygd.
Regeringen har därför tillsatt en parlamentarisk utredning över blockgränserna med uppgift att lämna förslag till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Men innan utredningen presenterar sina förslag har regeringen redan börjat genomföra förändringar för en levande landsbygd.
1. Småföretagares sjuklönekostnader: Ett nytt högkostnadsskydd infördes för över ett år sedan. För de minsta företagen träder högkostnadsskyddet i kraft redan efter två sjukdagar. Övriga sjukdagar för företag i denna klass betalas full ersättning ut automatiskt.
2. De gröna näringarna: Landsbygdens villkor och de gröna näringarna utgör kärnan för vår politik. Därför har vi sett till att skatter på diesel och fotogen för jord- och skogsbruket har sänkts.
3. Livsmedelsstrategi: Regeringen arbetar för att ta fram en nationell livsmedelsstrategi som omfattar hela livsmedelskedjan. Mål för arbetet är att öka sysselsättningen, produktionen, exporten, innovationskraften och lönsamheten i livsmedelskedjan, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås.
4. Regional tillväxt: Regeringen har beslutat att fördela sammanlagt drygt 1,1 miljarder kronor för regionala tillväxtåtgärder som näringslivsfrämjande och sysselsättningsskapande insatser.
5. Kommersiell service: 35 miljoner kronor per år under perioden 2016–2019 ges som stöd till kommersiell service i de glesbygdsområden som är särskilt sårbara och utsatta.
6. Nyindustrialisering: Regeringens håller på att ta fram en nyindustrialiseringsstrategi som fokuserar på att stärka företagens förutsättningar att klara av den snabba omställning som digitaliseringen, kompetensförsörjningskrav och ökade hållbarhetskrav innebär för industrin.
Listan kan göras lång, men klart är att Sverige äntligen fått en regering som bryr sig om landsbygdens villkor och framtid. Forsberg (SD) verkar inte riktigt ha koll på läget utan föreslår åtgärder som redan har genomförts.
Till detta tillhör han ett parti som i sin senaste budget vill se stora nedskärningar inom välfärden på ofattbara 90 miljarder(!), vilket motsvarar 163 000 undersköterskor, 66 000 barnskötare och 61 000 vårdbiträden fram till och med 2019. Nedskärningar som inte minst kommer drabba landsbygdsborna.
Till sist har Sveriges riksdag över blockgränserna kommit överens om att Sveriges fordonsflotta ska vara fossilfri år 2030. Samtliga regeringar oavsett politisk färg har sett att den viktigaste åtgärden för att nå målet är priset på fossila bränslen.
Dessutom har bilar blivit allt mer bränslesnåla, oljepris har sjunkit och det kommer fortsatt vara billigt med bensin jämfört med de senaste åren. Med intäkterna kan regeringen nu genomföra ovanstående reformer som än mer gynnar en levande landsbygd.
Lars Mejern Larsson
Berit Högman
Jonas Gunnarsson
Gunilla Svantorp
Mikael Dahlqvist
riksdagsledamöter (S) i Värmland