Framtiden har varit osäker, beläggningen för dålig och förlusterna påfrestande.
– Det gäller framförallt hyran på två och en halv miljoner.
Och den stora frågan:
– Ska det vara hotell eller asylboende?
Tolv anställda i driftsbolaget Årjäng Hotel AB har varit lika bekymrade som deras chef, och även kommunalrådet Daniel Schützer (S):
– Hotellet byggdes för att gynna besöksnäringen, företagsamheten, travet med sommarens jättearrangemang och det är så vi vill ha det. Alltihop är en viktig del av Årjängs infrastruktur.
Maria Åhgren understryker:
– När vi får förfrågningar om övernattningar, restaurangbesök, konferenser och offerter måste vi först och främst veta att hotellet ska vara kvar.
Nu pekar allt på det.
Och att Årjängs Bostads AB i samma paket köper kommunhuset för totalt 62 miljoner kronor.
– Den politiska majoriteten bedömer det som en bra affär med tanke på fastighetsnedskrivningen med 18 miljoner och att vi, som kommun, har lägre räntenivå. Vi kan hålla lägre hyra för hotellet, vi kan renovera kommunhuset för 600 000 om året.
– Det bygger vår kalkyl på.
Den i sin tur på bokförda värdet 80 miljoner, värderingen på 40 miljoner samt överenskommelsen med Trolltorget Fastigheter AB, som äger hotell och kommunhus.
– Egentligen är det ingen god affär för oss. Det hade varit bättre att hyra ut till Migrationsverket, men utifrån ett moraliskt perspektiv så känns det här okej, säger Frank J Berg, Trolltorgets styrelseordförande.
Han berättar att styrelsen och kommunledningen dryftat affären ganska länge. Det bekräftas kraftfullt av Schützer.
– Den har tagit otroligt mycket av min tid.
Frank J Berg:
– På basis av det vi lägger fram på årsstämman, preliminärt den 30 mars, kan försäljningen verkställas den 1 april.
Förslaget ska nu presenteras även för oppositionen, vid kommunstyrelsens arbetsutskott den 24 februari och i fullmäktige den 21 mars.